Open Monumentendagen

09-09-2012Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
08-09-2012
t/m
Zondag
09-09-2012
Diverse lokaties
Het landelijke thema van Open Monumentendag 2012 is ‘Groen van Toen’.

Beschrijving

Het landelijke thema van Open Monumentendag 2012 is 'Groen van Toen'. Hoe zag het groen in en om Weert er in het verleden uit, wat is er allemaal veranderd en wat is er nog van overgebleven? Het thema van dit jaar past uitstekend bij de bekende slogan ‘Weert, Stad in het groen!’ met een zeer gevarieerd programma. Voor elk wat wils, voor jong en oud! Sommige plekken zijn slechts zelden of nooit voor het publiek geopend. Maak er gebruik van. En de toegang is overal gratis.

Alvast een kleine selectie van wat er die twee dagen zoal te zien en te beleven is.
- De openstelling van het openluchttheater ‘De Lichtenberg’ in Weert met concert van het Weerter Mannenkoor e.a.. ...
- Activiteiten in Stramproy in en rond het natuur- en wandelgebied De Sjâns. In het heemkundemuseum Pieërkes (bij de Sjâns) wordt extra aandacht besteed aan het landschap. Bij de Sint-Jansmolen, die ook open is, wordt uitleg gegeven over de bouw van dit bijzonder soort standerdmolens. De Sint-Annamolen op Keent is ook open. Uitleg over het belang van de molenbiotopen.
- Verder is de Fatimakerk, die de rest van het jaar gesloten is, opengesteld voor het publiek. Een mooie gelegenheid om dit monument van binnen te bekijken.
- Ook de blikvanger van Weert, de Sint-Martinustoren is te bestijgen. Stadsbeiaardier Frank Steijns zal op zaterdag een keur aan melodieën met het thema ‘Groen’ vanaf de toren ten gehore brengen.
De stadsgidsen Weert hebben in nauwe samenwerking met de Stichting Groen een fiets- en wandelroute samengesteld. De groene omgeving van Weert staat ook volop in de belangstelling vanwege de nominatie van Weert als Groenste stad van Nederland. Reden te meer om er samen van te genieten!
Uitgebreide informatie is te lezen op de website www.weert.nltype=iframe of www.openmonumentdag.nltype=iframe.