Najaarsexcursie naar Namen

08-09-2012 08:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
08-09-2012 08:00
Zaal D'n Ingel, Thorn
Najaarsexcursie naar Namen(Namur)

Beschrijving

Namen (in het Frans: Namur) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de hoofdstad van Wallonië. De stad, die ongeveer 110.000 inwoners telt, is gelegen aan de samenloop van de Maas en de Samber, 25 kilometer ten oosten van Charleroi. De Ardennen worden hier ook wel de Naamse Ardennen genoemd. Van oudsher is Namen vooral een bestuurlijk en militair centrum geweest. Daarvan getuigt de beroemde citadel, gelegen 100 meter boven de Maas, die de stad domineert en die het grootste Europese verdedigingswerk is. De stad heeft een prachtige middeleeuwse stadskern, maar van de ommuring zijn slechts twee torens bewaard gebleven, de Tour Marie- Spilar en de Tour Saint-Jacques. Deze laatste fungeert als klokkentoren. Van de vele monumenten die de oude stad kent, zijn te noemen: Halle al’Chair (vleeshuis)
Afbeelding afkomstig van Flickr
de Halle al'Chair (vleeshuis), gebouwd in 1590, die sinds 1855 een archeologisch museum herbergt. Het is een fraai voorbeeld van de zogeheten Maaslandse Renaissancestijl;
Sint-Auban kathedraal
Afbeelding afkomstig van Wikipedia
- de 18de eeuwse Sint-Aubankathedraal, in classicistische stijl. De toren is ouder (13de eeuw; bezit 50 klokken), en behoort tot de vroegere kathedraal die hier gestaan heeft; - de 17de eeuwse Saint-Loupkerk, gebouwd in barokstijl. De dichter Charles Baudelaire noemde deze kerk een “dure doodskist”. Dat had hij misschien beter niet kunnen zeggen, want na zijn bezoek zakte hij in elkaar en overleed enkele maanden later;
- de Sint Jan de Doperkerk , de oudste kerk van de stad, oorspronkelijk uit de 13de eeuw (in gotische stijl);
- het Waalse Parlementsgebouw op het Grognon, aan de voet van de citadel. Eertijds deed het gebouw dienst als hospitaal, het Hôpital Saint-Gilles.
Ook de museumliefhebbers kunnen er hun hart ophalen in o.a. het genoemde archeologisch museum en het Musée Groesbeeck de Croix, met meubelen, houtwerk en vaatwerk uit de vroegmoderne tijd. Nederlandstalige gidsen zullen ons tijdens onze rondwandeling door Namen begeleiden en ons op de hoogte stellen van al het mooie dat er te zien is.


Externe Links