Malbroek verbranden

Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Donderdag
07-07-2022 19:00
Bergplaats (Kerkplein) en Antjesbrug in Kessenich
Aanvang: 19.00 uur - einde: 20.00 uur

Beschrijving

John Churchill, hertog van Marlborough, was een man van stand, een geniaal militair strateeg en een gewiekst diplomaat. Alleen was, begin 18de eeuw, de oorlogvoering zo ingrijpend veranderd dat half Europa sidderde bij het horen van zijn naam. Overal waar zijn troepen passeerden, heerste er dood en verderf.

Aldeneik en Maaseik staan dit jaar weer helemaal in het teken van Harlindis en Relindis, samen hun ouders stichteressen van het vervlogen klooster in Aldeneik in de achtste eeuw. De munsterkerk, de kapel met Willibrordusput en het Leugenbrugje in Aldeneik, de reliquaria, textilia en vooral de Codex Eyckensis in de rijke schatkamer van de Maaseiker Catharinakerk vormen zichtbare relicten uit deze lang vervlogen tijd. Maar ook de geloofsbeleving als inspirerend samenlevingsfundament houdt de band vast met de 25-jarige traditie van de plechtige translatio (of overbrenging) van de relieken naar Aldeneik en weer terug naar Maaseik. Hiervan kan u getuige zijn op de zondagen 18 en 25 september 2022.

Een eigentijdse vertaling wordt u aangeboden via een overweldigend cultureel programma tijdens het hele jaar. Te veel om op te noemen, maar al even veel is niet te missen!

Alle initiatieven vindt u terug op de rijke website harlindisrelindis.be Laat ook u inspireren!

In Weert bombardeerde hij in 1702 kasteel Nijenborgh.


Ruim 320 jaar na dato roept Malbroek in Kessenich nog steeds woede op. In het Maasdorp van de Gemeente Kinrooi vindt het proces tegen de Engelse generaal Malbourough, in de volksmond, Malbroek, ieder jaar plaats.

Sint-Martinus uit Kessenich organiseert dan een openbare zitting en nadien deelt de jury de berechting mee aan de bevolking. Hoewel de insteek telkens dezelfde is, gaat men in het verhaal in op recente gebeurtenissen, zowel in de lokale gemeenschap als in de rest van de wereld.

Na de zitting vertrekt het gezelschap van schutterij en fanfare naar de Antjesbrug in Kessenich waar een pop, die Malbroek voorstelt, in brand wordt gestoken en vervolgens in de Beek geworpen.