Herdenkingsviering Ansfried jaar

02-05-2010 14:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zondag
02-05-2010 14:00
Thorn, VVV-kantoor
wandeling

Beschrijving

• Ansfriedwandeling
Om 14.00 uur vertrekt vanaf het VVV-kantoor op de Wijngaard een Ansfried-themawandeling onder leiding van Thorner stadsgidsen. Een wandeling waarin graaf-monnik-bisschop Ansfried centraal staat, inclusief een bezoek aan het museum en de kerk. 
In de Abdijkerk begint om 16.00 uur een herdenkingsviering.

• Ansfried, van zwaard tot kromstaf
Dr. Frans Tonnaer houdt een inleiding over de persoon en het leven van Ansfried  en zijn betekenis voor Thorn.

• Dialoog rond het Zwaard
In regie van Cor Bastiaans wordt het historische spel ‘Dialoog rond het zwaard’ opgevoerd. Het toneelstuk is geschreven door de Vlaamse auteur Elvis Peeters in opdracht van de Stichting Historisch Spel Thorn.
In het stuk wordt de geestelijke strijd van Ansfried, graaf en ridder, uitgebeeld, als hem door Notger, bisschop van Luik, wordt gevraagd bisschop van Utrecht te worden.

• Barokmuziek
Het geheel wordt omlijst met barokmuziek door een koperblazersensemble van Harmonie St. Michaël uit Thorn.    

• Educatief project
Voor de leerlingen van de Basisschool St.-Jozef, groepen 7 en 8, is een educatief programma opgesteld. In de maanden mei en juni zal aan de geschiedenis rondom graaf Ansfried de nodige aandacht worden besteed. De leerlingen krijgen van de stadsgidsen van Thorn een “Ansfried”-stadswandeling, waarna de leerlingen opstellen en tekeningen kunnen inleveren waarbij voor de beste inzendingen prijzen beschikbaar worden gesteld.
De lesbrieven worden tijdens de Herdenkingsviering aan docenten en leerlingen uitgereikt.

Het Land van Thorn
Een bezoek aan de interessante en boeiende expositie ‘Ansfried, van zwaard tot kromstaf’ in het museum Het Land van Thorn is ook deze dag een aanrader. Een bezoek kan echter ook de dagen erna, want de expositie blijft te bezichtigen in de maanden mei – juni.