Gluren bij de buren.... Neeritter

18-07-2017 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
18-07-2017 19:00
St. Lambertuskerk, Molenstraat 2, Neeritter.
Parkeersuggesties: bij het voetbalveld van VV Veritas (Breede Rijn 2), op het Krekelbergplein (Gasthuisstraat 7) en bij kledingmagazijn Kwaspen (Gasthuisstraat 11, richting België)

Beschrijving

Neeritter klein maar bijzonder!
De unieke ligging van het dorp aan de grens, de interessante geschiedenis van Neeritter doorvlochten met een Belgische en Nederlandse achtergrond, het mooie wandel- en fietsgebied, onze fraaie monumenten met elk een uniek verhaal, de fundamenten van het Limburgs volkslied en nog zoveel meer...
Dit prachtige, historisch interessante kerkdorp aan de grens met Kessenich was tot 1843 driemaal zo groot. Het omvatte toen nog de gehuchten Manestraat en Molenbeersel die tegenwoordig deel zijn van de Belgische gemeente Kinrooi. Het dorp telt nu net geen 1400 inwoners en valt samen met 15 andere kerkdorpen onder de gemeente Leudal.
De eerste vermelding van Neeritter (toen nog “Itera”) stamt uit 1143. Rondom het Frankische, driehoekige plein groeide het dorp.
De kerk staat even verderop aan de Itterbeek. Aan die Itterbeek ontleent het dorp haar naam. De St.-Lambertuskerk, het (Armen)gasthuis en de (Armen)molen
Kasteel Borgitter
Afbeelding afkomstig van Kinrooi
zijn de eerste gebouwen waarvan begin 1200 al melding werd gemaakt. De Lambertuskerk wordt ook wel liefkozend “de Paeperbus”genoemd, duidend op de houten bovenkant van de toren. De kern en het stratenplan van het dorp is door de eeuwen heen hetzelfde gebleven. De aanleg van een omwalling in 1586 met een grachtje heeft samen met de Itterbeek het dorp kunnen beschermen tegen muitende soldaten van Alva en Oranje en menige roversbende. De huizen werden destijds binnen deze waterbarrière gebouwd en zijn goed bewaard gebleven. Daardoor telt het dorp maar liefst 24 rijks- en 5 gemeentelijke monumenten, waar het dorp erg trots op is. Op 9 - 10 september tijdens het Monumentenweekend dit patrimonium uitgebried in de kijker gezet. Een bezoek meer dan waard.
Laat u verrassen door de historische verhalen en prachtige monumenten uit ons dorp waar Gerard Krekelberg het Limburgs volkslied schreef geïnspireerd door het “bronsgroen eikenhout” van het nabij gelegen kasteeltje Borgitter.