Gluren Bij De Buren… “Maasstraat en Maaspoort”

12-07-2022 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
12-07-2022 19:00
Sint Martinuskerk, Markt 1, Weert
Parkeergelegenheid: Na 18.00 uur kunt u gratis parkeren in Weert, met uitzondering van de parkeergarages.

Beschrijving

De historische binnenstad van Weert werd als vestingstad geheel omringd door grachten en wallen. De stad kende zes toegangspoorten, waaronder de Maaspoort. Tussen de toegangspoorten waren zeven bastions.

De stadsgidsen van Weert leiden u dit jaar vanuit de historische stadskern binnen de wal, via de Maasstraat en de Maaspoort naar buiten de wal. De start is vanuit de eeuwenoude Sint Martinuskerk, een nationaal Top 100-monument.

Tijdens de wandeling maakt u onder andere kennis met het eeuwenoude klooster van de zusters Birgittinessen, de protestantse Bethelkerk, locaties van zoutziederijen, distilleerderijen, jeneverstokerijen, brouwerijen, de beschuitenfabriek van Jos Poell, de bakelietfabriek van Waltje Gruythuysen, villa de Walburg, het oude politiebureau en de Lieëgluiper, de niet zo vlijende bijnaam van de tram naar Maaseik.

Natuurlijk ontbreken de sterke verhalen niet van de “Groeëtmoêle van de Maasport” bij voormalig hotel Verstraeten. Kortom een wandeling van binnen- en buiten de wal maar ook van ‘groeëtmoêle en vrome zielen’.
Ook dit jaar sluiten we het ‘Gluren bij de Buren’ weer af op een van de vele Weerter terrassen of in de cafés.

Maaspoort
Afbeelding afkomstig van nederweert24.nl