Plaats

Plaats:Osen

Externe links
  • Wikipedia (Nederlands)
  • Wikipedia (Limburgs)
  • Gen Wiki (Nederlands)
Kaart

Terug naar Plaatsen

Osen werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1326, toen het een Gelres leen was. Er bevond zich het Kasteel Osen en een bijbehorend landgoed, gelegen in de Lus van Linne, een grote Maasmeander. In 1894 werd het kasteel gesloopt. Mogelijk werd een nieuw bouwwerk opgetrokken maar in 1918 begon men met de bouw van Sluis Linne. Het sluizencomplex, gebouwd in het kader van de Maaskanalisatie, werd in 1925 opgeleverd. In 1972 kwam ook het Lateraalkanaal Linne-Buggenum gereed, waardoor ten westen van Sluis Linne ook Sluis Heel tot stand kwam. Vanaf 1921 werd het gebied binnen de Lus van Linne geleidelijk vrijwel geheel vergraven ten behoeve van spoorweggrind. Van de oorspronkelijke buurtschap is niets meer over, afgezien van enkele woningen voor sluiswachters en dergelijke.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten tussen de bezetters en geallieerden. Enkele (oudere) huizen dragen nog steeds de sporen variërend van beschadigde rollagen in het metselwerk, tot aan de kogelinslagen op de muren.

Tegenwoordig is Osen een natuur- en recreatiegebied en de enige snelle fietsverbinding tussen Linne en Heel. Men kan sinds halverwege 1994 met elke tweewieler over de stuw van Linne rijden.

Publicaties

Historische Kaarten


Impressum 1764-1771
Cartograaf Österreichische Niederlande (1764–1771) - First Military Survey
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1771-1778
Cartograaf Joseph-Jean-François graaf de Ferraris (1726-1814)
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1861
Cartograaf Topografische Dienst
Kaart afkomstig van Mapire
Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Kadastrale boeken en kaarten 1811-1832


Plaats data
Plaats:Naam Osen