Lezing: “Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen”

24-04-2017 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
24-04-2017 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door de heer Hans van de Broek

Beschrijving

In zijn lezing “Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen” belicht de Deurnese dokter Hans van den Broek de “vrouwelijke” zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Hij zal onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwde en hoe men aan geboortebeperking deed belichten. Hierbij krijgt u veel niet eerder gehoorde wetenswaardigheden over zwangerschap en bevalling te horen. En natuurlijk worden ook de kennis en de taken van de vroedvrouw belicht.
Daarnaast zullen de opvattingen over de hygiëne bij kinderen u misschien lichte rillingen bezorgen. Neemt u in elk geval zakdoekjes met odeklonje mee.
Verder zal het behandelen van aandoeningen als borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziektes de revue passeren.
Ruime aandacht is er tot slot voor de zich vaak in het geniep afspelende zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen van ongewenste kinderen.
Zoals gebruikelijk zal het verhaal weer met de nodige illustraties en in duidelijke taal verlucht en verteld worden.
Dankzij zijn Deurnese heemkundevrienden heeft Hans van den Broek uit archieven tal van wetenswaardigheden en aardigheden aangeboden gekregen. U zult vol verbazing en met rode oortjes huiswaarts keren.
Over de spreker: Dr.Hans van den Broek is geboren in ’s-Hertogenbosch en woonachtig in Deurne. Hij is als arts-radioloog werkzaam geweest in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond.
Al jaren geeft hij lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In de loop der jaren heeft hij hierover een groot aantal artikelen gepubliceerd in medisch-specialistische en heemkundige tijdschriften. De spreker probeert een totaalbeeld te schetsen van de geneeskunde, zoals onze voorouders die hebben meegemaakt.
Deze lezing is georganiseerd door de NGV afd Land van Cuijk en Ravenstein in samenwerking met de Heemkundevereniging van Oploo.
De Griekse god Asclepius wordt door zijn vader Apollo ter wereld gebracht, houtsnede uit 1549