Lezing: “Napoleon 200 jaar later. Gevolgen van zijn beleid in België en Nederland”

20-02-2017 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
20-02-2017 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door de heer Jean Dewaerheid

Beschrijving

1801/02 - Napoleon door Jacques-Louis David
Afbeelding afkomstig van Artsy Work
Deze lezing over Napoleon Bonaparte, een van de belangrijkste en meest omstreden staatsmannen uit de geschiedenis, beschrijft zijn carrière en de gevolgen van zijn beleid voor onze gewesten. De Franse tijd heeft immers een enorm groot stempel gedrukt op onze maatschappij. Napoleon bracht een groot aantal veranderingen aan in het Nederlandse landsbestuur en de wetgeving.

Uitgangspunt voor het verhaal van Jean Dewaerheid is een verzameling van bijzondere postzegels met afbeeldingen van Napoleon en op bekende schilderijen van onder andere David, Gros en Ingres. Bij elke nieuwe aanwinst ontstond een nieuwe zoektocht naar het bijhorende thema en de gebeurtenissen daaromheen. Na 400 poststukken ontstond bij Jean het idee om er een boek over te schrijven, hetgeen vorm kreeg in "Napoleon verzegeld".

De lezing van vanavond is een bijzonder origineel en boeiend betoog waarin Dewaerheid Napoleon enerzijds belicht als een weldoener en groot staatsman, welke ongekend veel nieuwe verworvenheden tot stand heeft gebracht (o.a. op het gebied van wetgeving, onderwijs en administratie), maar anderzijds ook als een onverbiddelijke dictator die alles naar zijn hand zette en geen enkele tegenspraak duldde. Kortom een man met duizend gezichten, waarover men nooit uitgepraat en uitgeschreven raakt. In deze lezing bijzondere aandacht voor de gevolgen van zijn beleid voor de lage landen.

Napoleon door Antoine-Jean Gros
Afbeelding afkomstig van Alt-m
Over de spreker: Jean Dewaerheid is een in Vlaanderen bekend en gewaardeerd causeur. Zijn lezingen worden enthousiast ontvangen. Hij is op cultureel en politiek gebied actief. Hij heeft tevens hij een aantal boeken gepubliceerd. Naast het genoemde "Napoleon verzegeld" schreef hij o.a. de romans 't Is over ons (over Wereldoorlog I en II), 150 Jaar muziek in Machelen" en Senatus.

1806 - Napoleon door Jean-Auguste-Dominique Ingres
Afbeelding afkomstig van knowledgehi