Lezing: “De cultuur rondom de viering van Sinterklaas”

27-11-2023 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
27-11-2023 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door Annie Schreurs

Beschrijving

"Sinterklaos". Een heerlijk avondje!

Gebruiken rond Sinterklaas zijn voor ons vanzelfsprekend, maar waarom eten wij chocolade letters?
Waarom jagen wij een oude bisschop op zijn paard over de daken? Hoe komt Sinterklaas aan zijn rijkdom?
Deze en vele andere tradities, verhalen en gebruiken rond Sinterklaas worden in volksverhalen al eeuwen verteld.
NostalNu probeert alle raadsels te ontwarren.
Mensen die niet (meer) in Sinterklaas geloven zullen worden bekeerd!
Over de spreker

Annie Schreuders Derks (*1943) heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. De door haar bijeengebrachte collectie geeft een goed beeld van het leven van de Limburgse vrouw in al zijn facetten gedurende de laatste anderhalve eeuw.

Vanaf 1988 was Annie Schreuders medewerker van het Limburgs Volkskundig Centrum in Limbricht, In 1994 begon zij met een eigen volkskundig bureau en museum in haar woonhuis te Susteren.

In 2003 werden deze verplaatst naar een nieuwe, ruime locatie in Echt en werd het “Museum van de Vrouw” opgericht. Daar is Annie Schreuders als conservator aan verbonden gebleven tot haar pensionering 01- 01- 2011. Daarna heeft zij Volkskundig Bureau NostalNu weer opgepakt.

Volkskundig bureau NostalNu: Heimwee naar vroeger met een eigentijds tintje. NostalNu biedt een verrassende blik op de Limburgse volkscultuur. Het is de cultuurgeschiedenis van alledag: herkenbaar voor velen, interessant voor iedereen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het vrouwenleven. Laat u met NostalNu aan de hand van lezingen en voordrachten meenemen op een reis door anderhalve eeuw.

Met aandacht voor tradities, gebruiken in religie, mode en kleedgedrag, eet en drinkcultuur en wooncultuur. Dat zijn de wegwijzers gedurende de originele trip terug in de tijd.

De belangstelling gaat overigens niet uitsluitend uit naar het verleden, ook het heden speelt in de volkscultuur een belangrijke rol.