Gluren bij de buren ... in Wessem

08-08-2023 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
08-08-2023 19:00
Sint Medarduskerk, Kloosterlaan, Wessem
Parkeren: Kloosterlaan, parkeerplaats Maasdijk (vrij parkeren)
Van de vele bijzondere ijkpunten die Wessem rijk is gaan we er door middel van een wandeling een vijftal onder het vergrootglas bekijken. De totale afstand is iets meer dan 1,5 km. Het parcours is rolstoel- en rollatorvriendelijk.

- Het pronkstuk is de mooie gotische kerk, verwoest in november 1944 en gerestaureerd door architect Frits Peutz. Hij heeft zich bij de restauratie laten leiden door de archeologische vondsten en heeft de twee voorgaande kerken zichtbaar gemaakt.
De sluitsteen in de apsis, een tetramorf, een wijwatervat dat ge-schonken is door paus Leo de 13de, en de Venus van Wessem, tijdens de restauratie gevonden, zijn enkele toppers.
- Het koeienmonument van Dolf Wong dat “De wijze koeien van Wessem” voorstelt, zoals in een artikel van de Katholiek Illustratie van 1934 staat. Koeien die tot 1954 zelfstandig naar de Koeweide of de stal liepen.
- Het havenmonument van Wim Rijvers en de eerste brug in Neder-land, die via uitbouw is gebouwd en de oude en nieuwe haven.
- Het oude markante Marktplein met zijn uit maasstenen geplaveid gemeentewapen, gemaakt door Baerke Dierx. Het oude gemeen-tehuis van architect Lemmens en de aanbouw van architect Corbey uit Thorn.
Sint Medarduskerk

De Steenweg met zijn grote handelshuizen van 1613 in Gelderse stijl laten het rijke verleden zien.
Kortom: In de oude en de nieuwe portus aan de Maas valt u van de ene verbazing in de andere.