Gluren bij de Buren, ... in Swalmen

01-08-2023 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
01-08-2023 19:00
Sint-St. Lambertuskerk aan de Markt, Swalmen.
Parkeergelegenheid: Er is overal vrij parkeren.
De kerk is vanaf richting Roermond goed te zien. Vanaf Reuver richting “Centrum” aanhouden. Inloop in de kerk vanaf 18:30 uur.
Dichtbij de kerk zijn twee parkeerplaatsen. Een tegenover het zorgcentrum St. Jan Baptist aan de Neerstraat en de andere aan een straat met de naam “In de Häöfkes”

Swalmen ligt op de oostoever van de Maas, dicht tegen de grens met Duitsland. Het riviertje de Swalm meandert van daaruit door een gevarieerd landschap richting Maas.
Swalmen, in het Limburgs Zjwame, was tot 2007 met de kerkdorpen Boukoul en Asselt een zelfstandige gemeente. In dat jaar raakte het juweeltjes zoals de grote carré- boerderijen en het beschermd dorpsgezicht Asselt maar ook het schitterend gelegen kasteel Hillenraad in Boukoul.
Na een welkomswoord in de kerk nemen gidsen u mee op een reis door de tijd en vertellen ze op vijf plaatsen telkens 10 minuten over de geschiedenis van een markant punt. Daarna draaien we volgens het carrouselmodel door naar het volgende punt.
Aan bod komen: de R.K. St.Lambertuskerk, de watermolen, de Swalmbrug, (zie foto) het Mathieu Cordangpark met omgeving, en het dokter Crasbornplein.
In 16e eeuw wordt al melding gemaakt van deze Swalmbrug met daarop een standbeeld van de H. Nepomucenus. En dan wilt u natuur-lijk weten waarom er een beeld van deze heilige uit Bohemen op deze historische brug werd geplaatst. We gaan het u vertellen! En wist u dat de eerste auto van Nederlands fabrikaat uit Swalmen komt en geproduceerd werd door een bedrijf dat dit jaar 150 jaar bestaat?
Kom luisteren en verbaas u.
Twee van de vijf boeiende onderwerpen die we u deze avond presenteren. En dat doen we graag.

Van harte welkom in Zjwame!
(www.maas-enswalmdal.nl en mhvs.nl)