Gluren bij de Buren, ... in Nederweert-eind

27-08-2024 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
27-08-2024 19:00
St.Gerardus-Majella kerk, Pastoor Maesplein 15, Nederweert-Eind
Parkeergelegenheid: Gratis parkeren bij openluchtmuseum Eynderhoof langs de Rendierenlaan. (5 minuten lopen naar de kerk). (Het Pastoor Maesplein is niet voor parkeren beschikbaar)

Beschrijving

12000 Jaar geleden sloegen de jagers-verzamelaars van de Tjongercultuur hun basiskamp op aan de oevers van het huidige natuurgebied De Banen. In de ijzertijd, zo rond 600 v. Chr. vestigden de eerste landbouwers zich rond de waterplassen de Banen, het Sarsven, de Schoorkuilen en de Kwegt. Nu mooie wandelgebieden met een rijke flora en fauna.

Eind was een gehucht, een vlekje op de kaart, weggedoken achter de Noordervaart. Begin 20ste eeuw was het een hoofdzakelijk agrarische gemeenschap die bestond uit 750 inwoners.

Er werd door weer en wind te voet naar de kerk gegaan in Nederweert. In 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, werd op initiatief van enkele bewoners een eigen parochie gesticht. Er werd een bouwpastoor benoemd en op 10 juni 1956 werd de Sint Gerardus-Majella kerk ingewijd. De meningen over het resultaat waren verdeeld. Deze kerk, vol symboliek is nu een Rijksmonument. Voor de kerk ligt het Pastoor Maesplein met monumenten die verwijzen naar diverse gebeurtenissen uit het verleden. Eind heeft, maanden liggend aan de frontlinie, zwaar geleden in de Tweede Wereldoorlog. Het dorp Nederweert-Eind heeft bekendheid gekregen door het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof.

Er zijn ook nog twee gemeentelijke monumenten: De pastorie en de voormalige kleuterschool.


Al deze bouwwerken zullen tijdens Gluren bij de buren in Nederweert-Eind op 27 augustus bezocht worden. De gezamenlijke afsluiting is in het openluchtmuseum. In de herberg kunt u een lekker biertje proeven. Er kan nog een bezoek gebracht worden aan de archeologieruimte voor een presentatie rond het archeologisch verleden van het dorp “d-Indj”. Dit wordt op een heel bijzondere wijze in beeld wordt gebracht.