Lezing: “Bedevaarten in het Maasland”

19-09-2016 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
19-09-2016 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door dhr. Jos Engelen

Beschrijving

De lezing wordt verzorgd door de heer dhr. Jos Engelen. Spreker is werkzaam geweest als staf- en lijnfunctionaris in diverse functies binnen Detailhandel en Grootwinkelbedrijf. Hij is lid van Maasketen Jan van Eyck, Vereniging Sittards verleden en Stichting Pijpelogische Kring Nederland. Hij schreef diverse artikelen over de Zouaven en gaf daarover meer dan 25 lezingen voor tal van verenigingen in Brabant en in onze provincie. Hij heeft een sterke affiniteit met de geschiedenis van de Zouaven en de kleipijp in de 19de eeuw in West-Europa. De heer Engelen geeft jaarlijks een groot aantal lezingen over diverse onderwerpen op uitnodiging van o.a. geschiedkundige en heemkundige verenigingen.

Wat de lezing betreft ontvingen wij van de spreker de volgende toelichting:

Om de meest uiteenlopende redenen gaan mensen "op bedevaart". Een wandelvakantie naar Santiago de Compostella of Assisi. Een fietstocht met de parochie naar Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo. Een groepsreis met vliegtuig of touringcar naar Lourdes. Een bezoek aan de vele Mariakapellen in Limburg. Een voettocht met jongeren die onderweg gezelligheid met bezinning willen combineren. Een reis naar de oecumenische jongerengemeenschap in Taizé. Of een gewone wandeling die toevallig langs een kapel of kruis voert en je plotseling
aan het denken zet. Of zelfs bidden..
Een bedevaart hóeft niets te maken te hebben met het Rijke Roomsche leven van weleer. Een bedevaart kan zijn ingegeven door verering van een heiligdom of religieus einddoel. Maar het begin van veel tochten is nieuwsgierigheid. Culturele of historische belangstelling of sportieve dadendrang drijven mensen langs paden die al eeuwenlang door pelgrims gegaan zijn. Buiten de standaardattributen moeten ook een steen en een St. Jacobsschelp worden meegenomen.
Bedevaart
Afbeelding afkomstig van GHK Land van Thorn
Sommige mensen ontmoeten zichzelf. "Je komt jezelf wel tegen" noemen wielrenners dat. Anderen ontmoeten hun reisgenoten, in gesprekken, in stilte, of zelfs in diensten en gebed. De Emmausgangers (Lucas, 24) hadden onderweg wel een heel bijzondere ontmoeting. Ook de ontmoeting met een toevallige passant of een boer die langs de route woont, komt al gauw in het teken te staan van "waarom loopt u hier eigenlijk?". De natuur kan een onverwachte indruk maken, zoals in het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Maar ook de eenvoud van een mooie kerk, of de ontmoeting met bijzondere mensen onderweg. U zult vast niet de enige zijn die, tot zijn eigen verbazing, thuiskwam met de tekst: "het was een ontmoeting met God".

Deze lezing is niet bedoeld om uitputtend in de regio alle bedevaartsplaatsen of wonderbare genezingen limitatief af te wikkelen. U krijgt een selectie van soms onbekende belangrijke plaatsen in de Euregio, waar devotie-artikelen van bekend zijn. Het totale aantal bedevaartplaatsen, die in Limburg hebben bestaan of nog bestaan is 210, waarvan 55 mariaal van aard; in 1999 waren er nog 89 min of meer “operationeel “. Wij zullen er een twintigtal de revue laten passeren.