Lezing:Bonifatius of De Schone Schijn van Dokkum

26-11-2014 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
26-11-2014 20:00
Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, te Thorn
door de heer dr. Rinus Boidin

Beschrijving

De lezing wordt verzorgd door de heer dr. Rinus Boidin uit Breda. Spreker was voor zijn pensionering als anesthesioloog, intensivist en reanimatiedeskundige verbonden aan het Amphiaziekenhuis in Breda. Hij promoveerde in 1985 in Rotterdam op een onderzoek naar de interactie tussen spoedeisende geneeskunde en de anesthesie en heeft binnen zijn vakgebied meer dan honderd medische publicaties op zijn naam staan. Naast zijn praktijk als medicus bestudeerde hij intensief de vroeg-middeleeuwse geschiedenis van Wets-Europa. Hij paste daarbij zijn analytisch vermogen ook toe op de geschiedenis en kwam daarbij tot verrassende conclusies. Na enkele publicaties over onder andere Friesland en Karel de Grote, verscheen in 2010 het eerste geschiedenisboek van hem over de Romeinen en de vroege middeleeuwen onder de titel “De Mythe”, gevolgd in 2011 door “Bonifatius of de Schone Schijn van Dokkum”, het onderwerp van zijn inleiding.

Wat de lezing betreft moge de volgende toelichting dienen We hebben allemaal geleerd dat Willibrord en Bonifatius, roomse bisschoppen waren die ons gebied kwamen kerstenen. Bonifatius werd daarbij in 754 in Dokkum door de Friezen vermoord. Maar is dat eigenlijk wel zo? Spreker Rinus Boidin ontdekte dat het verhaal over Dokkum slechts ‘schone schijn’ blijkt te zijn! Hoe is dat gekomen, wie heeft dat gedaan en vooral hoe moet je dan het verhaal van Bonifatius wél lezen? Een gedegen analyse van deze moord leidde uiteindelijk tot het oplossen van dit misdrijf, deze ‘cold case’. Door het achterhalen van niet kloppende feiten, foute interpretatie en vervalsingen in de geschiedenis van Nederland en Duitsland ontstond een geheel nieuw beeld over Bonifatius. Het klassieke verhaal over de ‘apostel der Germanen’ blijkt gebaseerd op vervalste gegevens uit de tijd van de Franken. Meer daarover verneemt u tijdens de lezing van deze geanimeerde spreker. Wij mochten hem reeds eerder als inleider bij onze kring begroeten en
Boek: Bonifatius of de schone schijn van Dokkum
Afbeelding afkomstig van wohi.nl
dat was tot grote tevredenheid van de vele aanwezigen.
Het door spreker geschreven boek over Bonifatius alsook andere boeken van hem zijn op de avond van de lezing te koop.

Het belooft een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.