Excursie naar Xanten

21-09-2019 08:30Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
21-09-2019 08:30
Vertrek vanaf parkeerplaats bij sportpark Ter Koel, Ittervoortseweg 51, Thorn

Beschrijving

De stad Xanten is dan het reisdoel. U wordt in de ochtend door Nederlands- talige gidsen rondgeleid in het archeologisch park, waarna u aansluitend de gelegenheid hebt op eigen gelegenheid het Romeins Museum te bezoeken. Na de lunch volgen een rondleiding door het middeleeuwse centrum van de stad en een begeleid bezoek aan de Romaans/Gotische Sint Viktor Dom.

Ter nadere informatie het volgende:
Archeologisch Park Xanten
Het Archeologisch Park Xanten is een park met originele overblijfselen van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana en met gereconstrueerde gebouwen. Deze Romeinse stad werd in het jaar 98 na Christus gesticht.
Archaeological Park Xanten
Afbeelding afkomstig van Wikimedia


Keizer Trajanus gaf de stad burgerrechten. De naam van de stad verwijst ook naar deze keizer. De stad werd gebouwd volgens een dambordpatroon en omgeven door een hoge muur met poorten en torens. In de stad lagen woningen, tempels, werkplaatsen, bestuurs-gebouwen en een amfitheater. De stad werd tot in de vierde eeuw bewoond. Voordien was zij al eens ingenomen door de Franken. Nadien verviel zij tot een ruïne. De stenen van de stad werden in de loop der eeuwen (her)gebruikt voor bouwwerken in de omgeving zoals voor de dom van Xanten.
Nadat voor de Tweede Wereldoorlog al de fundamenten van een amfitheater waren blootgelegd, werden de overblijfselen van Colonia Ulpia Traiana vanaf de jaren zeventig opgenomen in een groot archeologisch park. Het park beslaat iets minder dan de helft van de Romeinse stad. Op het terrein van het park is een aantal gebouwen (deels) gereconstrueerd. Bezoekers kunnen zich een voorstelling maken hoe de stad er in de Romeinse tijd uitzag. In het park bevindt zich ook het LVR-Römer Museum. Daarin wordt door middel van een expositie een beeld geschetst van de Romeinse geschiedenis van Xanten. Het badgedeelte van de Grote Thermen is overdekt. Dat moderne gebouw beschermt enerzijds de overblijfselen van het oorspronkelijke badhuis tegen weersinvloeden en geeft anderzijds een indruk van de contouren van het oorspronkelijke gebouw.

In het park bevindt zich ook het LVR-Römer- Museum. Daarin wordt door middel van een expositie een beeld geschetst van de Romeinse geschiedenis van Xanten. Het badgedeelte van de Grote Thermen is overdekt.

Dat moderne gebouw beschermt enerzijds de overblijfselen van het oorspronkelijke badhuis tegen weersinvloeden en geeft anderzijds een indruk van de contouren van het oorspronkelijke gebouw.

De stad Xanten De stad Xanten kan beschouwd worden als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana.

De naam Xanten is afkomstig van het Latijnse “ad sanctos”: “naar de heiligen”. Deze heiligen waren Viktor en zijn gezellen. Boven het graf van Viktor werd een kerk gebouwd. In de dertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de huidige Dom. De Sint Viktor Dom geldt als belangrijkste monument in de stad met een kloosterbibliotheek en een Stiftsmuseum.

In 1945 is de Dom zwaar verwoest. De wederopbouw heeft plaatsgevonden van 1947 tot 1966. In deze voormalige stiftskerk bevinden zich rijke kunstschatten zoals glas-in-loodramen, beeldhouwwerken en wandtapijten. De stad heeft verder nog een middeleeuws stadscentrum met de Klever Tor, de Kriemhildmolen, het Gotische Huis en andere historische gebouwen.
De Klever Tor bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn. Het Gotische Huis met zijn prachtige gevel is vermoedelijk rond 1540 in de bloeitijd van Xanten gebouwd, waarbij waarschijnlijk ook tufstenen uit Colonia Ulpia Traiana gebruikt zijn. Het gebouw diende oorspronkelijk als handelshuis. Later werd het de ”Bürgermeisterie”; thans is er een restaurant in gevestigd. De Kriemhildmolen stamt uit de 18de eeuw en is een bakstenen stellingmolen: een zogenaamde bovenkruier.

St. Viktor
Afbeelding afkomstig van Wikimedia

Overzicht van het programma:
08.00 Vertrek in Weert vanaf Touringcarbedrijf Kupers, Kelvinstraat 1 (Kampershoek)
08.15 Vertrek in Ell vanaf de parochiekerk aan de Niesstraat. (Auto’s kunnen geparkeerd worden op het tegenover de kerk gelegen Scheijmansplein)
08.30 Vertrek in Thorn vanaf parkeerplaats bij sportpark Ter Koel, Ittervoortseweg 51
09.45-10.00 Aankomst Xanten bij het archeologisch park; aansluitend koffie met koek in de Romeinse Herberg
10.30-12.30 Rondleiding door het archeologische park; vervolgens eigen bezoek aan het park en/of het Romeins Museum.
13.00 Lunch met broodbuffet in Restaurant “Café de Fries’
14.00 Rondleiding door historisch stadscentrum vanaf Tourist Information, Kurfürstenstraße 9
15.00 Rondleiding door de Romaans/Gotische Sint Viktor Dom
16.00 Gelegenheid tot het nuttigen van drankje/hapje
17.15 Vertrek naar Thorn, Ell en Weert

Deelnamekosten en aanmelding voor deelname Deelnemers die lid zijn van de GHK Het Land van Thorn of de Aldenborg betalen een bedrag van € 62,50, niet-leden betalen € 67,50.

In de deelnemersbijdrage zijn begrepen: de kosten van de bus, kannetje koffie of thee met koek, toegang tot het archeologisch park en rondleiding door Nederlandstalige gidsen, toegang tot het Romeins Museum, lunch in Café de Fries, rondleiding in het historische stadscentrum van Xanten en bezoek, onder leiding van gidsen, aan de Sint Viktor Dom, fooi voor de buschauffeur.

De aanmelding voor deelname aan de excursie dient te geschieden op één adres en wel bij de penningmeester van de G.H.K. “Het Land van Thorn” Wil Lindelauf, tel. 06-52406729 of, bij voorkeur, via e-mailadres: linass@ziggo.nl De verschuldigde deelnemersbijdrage dient bij opgave van deelname gelijktijdig voldaan te worden door overschrijving op bankrekening IBAN NL75 RABO 01510 19 266 ten name van Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn”, onder uitdrukkelijke vermelding van
1) Naam van de deelnemers
2) Xanten
3) Uw opstapplaats


Er zijn voor deze excursie slechts 60 plaatsen beschikbaar, vol is vol. Bij overboeking hanteren we de volgorde van aanmelding.
Gezien de te verwachten grote belangstelling voor deze excursie is aanmelding per ommegaande zeer aan te bevelen. Doe het dus liever vandaag dan morgen, maar in elk geval uiterlijk vrijdag 6 september a.s.


Indien u na aanmelding/betaling om de een af andere reden alsnog moet afzien van deelname en indien de organisatie geen deelnemers op de wachtlijst heeft staan, dan dient u zelf voor een vervanger te zorgen. Teruggave van de deelnemersbijdrage is niet van toepassing.

Deze excursie is georganiseerd door Hub aan den Boom en Wil Filott, bestuursleden van de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” en ‘’De Aldenborgh’’. Zij zijn op 21 september respectievelijk bereikbaar onder telefoonnummer 06-18845998 en 06-83138322.