Excursie naar Sint-Truiden (B)

26-07-2012 08:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Donderdag
26-07-2012 08:00
Zaal D'n Ingel, Thorn
Najaarsexcursie naar Sint-Truiden (B)

Beschrijving

Met meer dan 250 beschermde gebouwen in Sint-Truiden de zesde monumentenstad van Vlaanderen.
Bij aankomst bij de afspanning ’t Speelhof, een in de natuur, op een steenworp van de stad, gelegen voormalig buitenverblijf van de Trudoabdij, krijgt u koffie/thee en een ontbijtkoek
Vervolgens gaan we op pad met onze gidsen en bezichtigen we het in 1258 gestichte Sint-Agnesbegijnhof. In 1998 werd dit begijnhof opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed. De kerk van het begijnhof bezit prachtige en unieke muurschilderingen. Ook bezoeken we de Sint-Gangulfus-kerk, de oudste en mooiste kerk van Sint-Truiden, een schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst uit de 11de eeuw. Tijdens de geleidde stadswandeling bekijken we ook de Bogaedreie.
het fraaie stadhuis van Sint-Truiden
Afbeelding afkomstig van vlaanderen-vakantieland
De lunch staat gepland tussen 13.00 en 15.00 uur en zal gezamenlijk worden genuttigd in de afspanning ’t Speelhof. De lunch omvat aperitief, stoverij op basis van binkbier met appelmoes, frietjes en 2 drankjes. Wanneer een vegetarisch lunch is gewenst kan dat worden aangegeven ’s morgens in de bus.
In de middag bezichtigen we de plek waar de abt belangrijke gasten ontving: de keizerszaal met zijn prachtige plafondschildering. De 19de eeuwse door Louis Roelandt ontworpen academiezaal, een architectonisch parel die bekend staat om haar akoestische kwaliteiten. De schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
En ten slotte is er voor de liefhebbers gelegenheid om hét historische baken van de stad te bezichtigen: de abdijtoren. Al klimmend ervaart men de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis. Na 196 treden, met onderweg vijf rust- (!) en ervaringsplatforms, geniet u van een adembenemend panorama over stad en streek.
Omstreeks 18.00 uur aanvaarden we de terugreis.
Wanneer: donderdag 26 juli 2012.
Opstapplaatsen:
8.00 uur Thorn bij zaal “D’n Ingel, Schoolstraat 20 8.15 uur St. Corneliusplein te Swartbroek 8.25 uur St. Jozefskerkplein te Weert-Keent
KOSTEN: Leden, gezinsleden, donateurs Aldenborgh/LGOG en leden van GHK Land van Thorn € 45,= per persoon
Niet-leden: € 65,== per persoon

HIERBIJ ZIJN INBEGREPEN: buskosten + fooi chauffeur koffie/thee met ontbijtkoek bij aankomst in Sint-Truiden een stadswandeling en rondleidingen door zeer deskundige gidsen entreegelden en een Bourgondische warme lunch
AANMELDING: door overmaking van het verschuldigde bedrag voor woensdag 18 juli a.s. op Rabobank-nummer 17.69.68.334 ten name van stichting De Aldenborgh te Weert onder vermelding van “Sint Truiden + opstapplaats”.
Mocht de inschrijving binnenkomen, wanneer de bus reeds is volgeboekt, dan ontvangt U daarvan bericht door tijdige terugstorting van het verschuldigde bedrag. Bij afmelding (alleen bij Peter Korten), waarvoor geen vervanging gevonden wordt, kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden.
Deze excursie is mede voorbereid door voorzitter Peter Korten van de Aldenborgh. Voor meer informatie kunt u bij hem terecht (tel. 06-53284665).
Wij hopen dat velen van u in de gelegenheid zijn om deel te nemen aan deze excursie naar de stad waar Weert eens een jumelage mee had.