Monument

Monument:Beegden:H. Martinus

H. Martinus
H. Martinus
Afbeelding afkomstig van kerkgebouwen in limburg
Externe links
Kaart

Terug naar Monumenten

De Martinuskerk ligt op een ruim perceel aan de rand van de oude kern van Beegden. De omliggende bebouwing bestaat uit woonhuizen en enige winkels. Ten zuiden van de kerk liggen een kerkhof en een parkeerplaats. Daarachter strekt zich het vrije veld uit.

Type
Georiënteerde bakstenen kruisbasiliek in gotiserende trant met een naast het schip staande klokkentoren en polygonaal gesloten koor. De kerk heeft een centraal bankenplan.

Bouwgeschiedenis
Voorgangsters
Na de Tweede wereldoorlog uitgevoerde opgravingen brachten een maaskeienfundament van een zaalkerk aan het licht. De fundamenten werden geschat als zijnde 13de eeuws. Dit sloot aan op het feit op een vermelding van de parochie Beegden in 1242. Rond 1300 werd het kerkje aan de oostzijde uitgebreid met een rechthoekig koor. Terzelfder tijd werd het schip aan de westzijde vergroot. In de 16de eeuw werd de kerk opnieuw uitgebreid, waarbij het rechthoekige priesterkoor werd vervangen door een groter, polygonaal koor. In 1773 werd een toren werd gebouwd. In 1868 werd de kerk te klein bevonden door het kerkbestuur. Architect H. Ketels uit Roermond ontwierp een neogotische kerk, waarbij de toren gehandhaafd werd. De neogotische kerk werd in 1924 uitgebreid met zijbeuken naar ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond. Tevens werden bijgebouwen ter zijde van het priesterkoor gebouwd. De toren werd in november 1944 door de zich terugtrekkende Duitsers opgeblazen, waarbij echter door de kracht van de lading het gehele gebouwencomplex verwoest werd.
Huidige kerk
Na de oorlog werd door de familie Tobben een grote zaal ter beschikking gesteld, die als noodkerk in gebruik werd genomen. De oude kerk was dusdanig verwoest, dat direct met de sloop en het opruimen van de restanten werd aangevangen. Op 8 april 1947 werd het ‘Sint-Martinusfonds Beegden’ opgericht om geld in te zamelen voor de nieuwe kerk, jeugdhuis en pastorie. Door middel van de kwartjesactie, de verkoop van kaarten en het organiseren van filmvoorstellingen wilde men voldoende geld vergaren. De eerster twee initiatieven slaagden goed. De filmactie werd geen succes. De nieuwe kerk werd op dezelfde plaats gebouwd als de oude. Architect Joseph Franssen ontwierp de nieuwe kerk. Op 19 juni 1951 werd de eerste steen gelegd. De inzegening vond plaats op 26 juni 1952. Uit financiële noodzaak was de toren nog niet gebouwd. Dat gebeurde pas in 1955.

Veranderingen
Omstreeks 1990 is de doopkapel, wier verlaagde vloer al eerder met hout was opgehoogd, veranderd in een Mariakapel. De doopvont staat vanaf die tijd in de noordelijke transeptarm. Het hekwerk dat eertijds de kapel afsloot is verdwenen. Het stenen vieringaltaar is eveneens verwijderd. Het plafond is gemaakt van schroten. Een deel van de sacristie is ingericht tot dagkapel. [1]

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Informatie afkomstig van Kerkgebouwen in Limburg




Historische kaarten


Impressum 1771-1778
Cartograaf Joseph-Jean-François graaf de Ferraris (1726-1814)
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1803-1820
Kaart 46 Roermond
Cartograaf Jean Joseph Tranchot (1726-1814)

Kaart afkomstig uit LA.08812gk. aanwezig in Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam
Impressum 1811-1832
Sectie D, blad 01
Cartograaf Kadaster

Kaart afkomstig van Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Impressum 1811-1832
Verzamelplan
Cartograaf Kadaster

Kaart afkomstig van Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Impressum 1844
Cartograaf Topografische Dienst
Kaart afkomstig van Kaarten collectie Nationaal Archief
Impressum 1866
1866 - Gemeente Beegden
Cartograaf Jacob Kuyper (1821-1908)

Kaart afkomstig uit Gemeente Atlas Nederland 1868 aanwezig in atlas1868