Plaats

Plaats:Ophoven

Terug naar Plaatsen

Ophoven
Wapen van Ophoven
Afbeelding afkomstig van heraldrywiki
Externe links
Kaart

Ophoven/Opove is een van de dorpen, gelegen langs de grote ‘regenrivier’ de Maas, dat bij herhaling bodemvondsten uit voorhistorische tijden heeft prijsgegeven. Vast staat dat hier zeer oude woonkernen aanwezig waren.
Het dorp heeft ooit ‘Opgeistingen’ geheten, in tegenstelling tot Neergeistingen, dat lager gelegen was. De oudste vermelding in de geschriften vinden we tot dusver terug rond 1200. Er was dan een parochie waarvan de stichting waarschijnlijk moet worden toegeschreven aan machtige landheren.
In de latere middeleeuwen vinden we Ophoven en Geistingen terug als een enclave in het land van Loon. Het maakte deel uit van het latere graafschap Horn. De machtige burcht te Horn, over het land van Kessenich en het vorstendom Thorn heen, is lange tijd de kern van dit landje geweest.
Met de terechtstelling te Brussel in 1568 van de laatste graaf van Horn, Filips van Montmorency , door Alva, kwam Ophoven toe aan het prinsbisdom Luik. Dit
prinsbisdom werd opgeheven bij de Franse Revolutie in 1795. De Fransen hebben bij ons voor een diep ingrijpende bestuurlijke en administratieve indeling gezorgd. Verreweg het grootste deel van de huidige Nederlandse provincie Limburg werd verenigd met het gebied dat nu de Belgische provincie Limburg omvat.
Dit departement van de Nedermaas werd onderverdeeld in drie arrondissementen : Maastricht, Roermond en Hasselt. Elk arrondissement was dan weer verdeeld in kantons. Het kanton Maaseik omvatte, buiten de stad zelf, verder nog Dilsen, Rotem, Elen, Neeroeteren, Ophoven, Kessenich, Thorn, Wessem, Neeritter en Ittervoort.
In 1815 na de definitieve nederlaag van Napoleon te Waterloo, werd Ophoven Limburgs. Dit bleef het ook na de splitsing in 1830-1839, maar het behoorde nu tot België.

Publicaties


Historische Kaarten


Impressum 1764-1771
Cartograaf Österreichische Niederlande (1764–1771) - First Military Survey
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1771-1778
Cartograaf Joseph-Jean-François graaf de Ferraris (1726-1814)
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1803-1820
Cartograaf Jean Joseph Tranchot (1726-1814)
Kaart afkomstig van Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam
Impressum 1806
Cartograaf Jean Joseph Tranchot (1726-1814)
Kaart afkomstig van Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam
Impressum 1846-1854
Cartograaf Philippe Vandermaelen (1795-1869)
Kaart afkomstig van Mapire
Impressum 1915
Cartograaf Nationaal Geografisch Instituut
Kaart afkomstig van Het Belang van Limburg

Plaats data
Plaats:Naam Ophoven