Natuurfilm over Flora en Fauna IJzerenbos Susteren en omgeving

29-01-2014 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
29-01-2014 20:00
Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, te Thorn
Natuurfilm van Ton Vranken uit Susteren

Beschrijving

De film is een schepping van de heer Ton Vranken uit Susteren (Geulle 1947), meer bekend als de schilder van Limburgse-Maas-Landschappen. Ruim vier jaar heeft hij beeld- en geluidsopnamen gemaakt in het IJzerenbos en omgeving van Susteren. Meer dan 4500 uren is hij op pad geweest en daarnaast nog eens 500 uur achter de montagetafel gezeten om al het materiaal te bewerken tot een complete natuurcyclus van een jaar. Bij het monteren heeft Ton ervoor gekozen beeld- en natuurgeluiden alleen te ondersteunen met door hemzelf gecomponeerde, ingespeelde muziek, waarbij de teksten in beeld aangeven welke planten en dieren te zien zijn.
Een hele kleine greep uit de planten en dieren die in de film voorkomen: groot spiegelklokje, aronskelk, salomonszegel, sleutelbloem, wilgenroosje, koevinkje, citroenvlinder, dagpauwoog, wolfspin, klein vliegend hert, toendrarietgans, sprinkhaanzanger, koperwiek, kramsvogel, zwarte specht, middelste bonte specht, eekhoorn, vos, hermelijn, peervormige stuifzwam, klapekster, kraagmosklokje, de zeldzame pronkhertenzwam, bijenwolf wesp, kraamspin enz. enz..
Eerlijk gezegd moet je zien wat er allemaal in de natuur leeft en gebeurt. Dankzij het geduld en de vlijt van Ton Vranken is dat mogelijk. In zijn eigen camouflagetentje, soms na uren en dagen en een enkele keer ook binnen enkele minuten dat plaatje te kunnen schieten om de film stukje bij beetje compleet te kunnen maken. Maar ook bijvoorbeeld paddenstoelen in beeld te brengen en ze daadwerkelijk zien groeien vergt geduld. De uren die Ton met zijn camera, geluidsapparatuur en zeker niet te vergeten boterhammen en volle thermoskan heeft doorgebracht onder alle weersomstandigheden die denkbaar zijn, hebben juweeltjes aan
beelden en geluiden opgeleverd uit alle vier de seizoenen. De werkwijze van Ton om geen commentaar in te spreken biedt de kijker een unieke mogelijkheid om op te gaan in de beelden en zich onder te dompelen in de geluiden van de natuur zelf. Een unieke beleving en ervaring om te onthaasten!
Het belooft een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Iedereen is van harte welkom. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.