Lezing “het drama van de eerste wereldoorlog 1914-1918 of de grote oorlog”

27-02-2013 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
27-02-2013 20:00
Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, te Thorn
Nederland kon er zich aan onttrekken door een neutrale positie in te nemen

Beschrijving

De lezing wordt verzorgd door de heer lic. Jos Henckens, geboren in Geistingen-Kinrooi en wonend in Gruitrode. Hij studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en is als docent geschiedenis verbonden aan het Koninklijk Atheneum te Overpelt. In zijn vrije tijd is hij actief te Maaseik als voorzitter van de Pater Sangerskring, een culturele vereniging die is aangesloten bij de Federatie van Geschied- en Heemkundige kringen van (Belgisch) Limburg.
Wat de lezing betreft ontvingen wij van de spreker de volgende toelichting. We staan op een zucht van een eeuwdrama. 1914-1918 staat in ons geheugen gegrift als de Eerste Wereldoorlog of de Grote Oorlog. Nederland kon er zich aan onttrekken door een neutrale positie in te nemen. Hoewel België dit ook wel wilde, ging dat voor dit land niet op. België lag namelijk voor het Duitse Keizerrijk op de route naar Frankrijk. De Fransen hadden na de verloren Frans-Duitse Oorlog van 1871 de grenssteden langs Elzas-Lotharingen versterkt. Het Duitse leger besloot in geval van een Europese oorlog de Fransen te verrassen door Parijs te veroveren via een omtrekkende beweging door het neutrale België. Generaal Von Schlieffen was de bedenker van dit plan. België leek bovendien een gemakkelijke prooi, omdat het Duitse leger meer dan 10 keer zo sterk was als het Belgische leger.
Afbeelding afkomstig van Scoopweb Een Grote Oorlog dat is dit conflict zeker geweest. Waarom spreken we over een wereldoorlog? Door welke mechanismen en dieper liggende oorzaken kwam deze oorlog op gang? Met welke mentaliteit werd de oorlog gevoerd? Liep dit dramatisch verhaal af met de opluchting van de Wapenstilstand van 1918? De gevolgen op lange termijn waren veel dramatischer. Kortom, een historische situering van dit conflict toont ons dat het niet uit de lucht is komen vallen. Toont ons hoe de wereld naar nieuwe drama’s werd georiënteerd.

Opgemerkt zij dat deze lezing ook beschouwd kan worden als algemene informatie voor onze in september a.s. op het programma staande tweedaagse excursie naar de Vlaamse Westhoek met onder meer bezoek aan Ieper en het gebied aan de IJzer , waar zeer zwaar werd gevochten en het Belgische leger de gehele oorlog standhield.

Het belooft een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.