Lezing: Limburgs lòch beneeveld (over de geschiedenis van het roken in Limburg)

31-10-2022 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
31-10-2022 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door Jos Engelen

Beschrijving

Limburg heeft door zijn centrale ligging tussen België en Duitsland een eigen “rookhistorie” gekend, anders dan in de rest van Nederland.

Terwijl het roken anno 2022 hevig ter discussie staat is de geschiedenis daarvan meer dan 4 eeuwen oud en is roken als randverschijnsel in het maatschappelijke leven slechts zeer summier onderzocht. De v(luchtige) werking van tabak was lange tijd naast eten/drinken, werken en slapen een van de weinige genotsartikelen die de toenmalige mens zich kon permitteren en roken was onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven.

Over de spreker:
Jos Engelen is werkzaam geweest als staf- en lijnfunctionaris in diverse functies binnen detailhandel en grootwinkelbedrijf. Hij is lid van Maasketen Jan van Eyck, Vereniging Sittards verleden en Stichting Pijpelogische Kring Nederland. Hij schreef diverse artikelen over de Zoeaven en gaf een groot aantal lezingen voor tal van verenigingen in Brabant en in onze provincie. Hij heeft een sterke affiniteit met de geschiedenis van de Zoeaven en de kleipijp in de 19de eeuw in West-Europa.

Iedereen is van harte welkom op deze avond die voor leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” vrij toegankelijk is. Van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 5,-.