Lezing: “Kasteel Horn en het graafschap Horn”

Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
29-10-2014 20:00
Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, te Thorn
door dr. Mart Graef uit Eindhoven

Beschrijving

De lezing wordt verzorgd door de heer dr. Mart Graef uit Eindhoven. Spreker is als strategic programme manager verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Hij studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit (nu Radboud Universiteit) te Nijmegen en werkte lange tijd bij Philips en NXP als onderzoeker en manager. De laatste jaren houdt hij zich bezig met Limburgse geschiedenis, speciaal die van zijn geboortedorp Horn. Hij publiceerde daarover in Rondom het Leudal, het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie en De Kroetwès. Ook werkte hij mee aan de boeken Sint Martinus in Horn (2008), Kasteel Horn en zijn bewoners (2011) en De Steegstraat. Horn in de jaren 1930-1945 (2014), alle uitgegeven door de Heemkundevereniging Horn.
Wat de lezing betreft ontvingen wij van de spreker de volgende toelichting.
In de twaalfde eeuw liet een ridder op de linkeroever van de Maas een kasteel bouwen.
Kasteel Horn
Afbeelding afkomstig van hqwallbase
Deze burcht was het stamslot van de heren van Horne, wier macht zich in de loop van de tijd uitstrekte over een groot deel van het huidige Midden-Limburg, het Land van Altena en diverse andere gebieden in Nederland en België. Ook traden ze op als voogden van het vorstendom Thorn. In de vijftiende eeuw werd heer Jacob van Horne tot graaf verheven, en sindsdien was er sprake van een graafschap Horn. Nadat de laatste graaf van Horne in 1568 door de hertog van Alva was terechtgesteld, viel het graafschap terug aan de leenheer, de prins-bisschop van Luik. In 1795 werd het graafschap Horn geannexeerd door de Franse Republiek. Het kasteel werd als voormalig feodaal bezit in het openbaar verkocht.
Wat weten we over de geschiedenis van kasteel Horn? Wie waren de heren en graven van Horne? Welke rol speelden zij in de geschiedenis van de Lage Landen? Deze en andere vragen over het kasteel en het graafschap Horn zullen in deze lezing aan de orde komen.

Het belooft een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.