Lezing: “De gebroeders Hubert en Jan van Eyck”

28-11-2016 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
28-11-2016 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door Jos Henckens

Beschrijving

De heer Jos Henckens is geboren in Geistingen in 1962 en licentiaat in de Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij mag putten uit zijn opgedane ervaring als leraar Geschiedenis aan het Koninklijk Atheneum van Overpelt. Verder is hij de trotse voorzitter van de Pater Sangerskring in Maaseik. Daar is hij onder meer betrokken bij het Van Eyckplatform en de Nacht van de Geschiedenis.
Zijn interesses gaan op dit moment vooral uit naar De Eerste Wereldoorlog - Joden in Belgisch-Limburg tijdens WO II - Hubert en Jan van Eyck - de miniaturist Bartholomeus Van Eyck.

Aan het begin van de woelige 15de eeuw kwam het Bourgondische Rijk, waaronder Vlaanderen, tot grote economische en culturele bloei. In die ambiance kregen getalenteerde kunstenaars alle ruimte. Geboren in Maaseik voorwaar, kregen de enigmatische Hubert (+1426) en de schitterende Jan (+1442) alle kansen. Over hun jonge tijd is weinig bekend. Bijna vanuit het niets (Jan beleefde een incubatietijd aan het hof van de Luikse prinsbisschop, later Hollandse graaf Jan van Beieren
1432 - Lam Gods
Afbeelding afkomstig van NRC
, waarna hij in dienst trad van de Bourgondiër Filips de Goede) creëerden ze bijna perfecte meesterwerken.Het Lam Gods, wellicht aangezet door Hubert en voltooid door Jan, kwam in 1432 tot stand voor de Sint-Janskerk (nu Sint-Baafs) in Gent. Het is een onvolprezen wonder, zowel qua schildertechniek, qua omvang, qua detaillering, qua compositie en qua thematiek. Van Hubert is er verder moeilijk werk aanwijsbaar. Jan heeft nog een aantal andere meesterwerken op zijn naam staan. Daarbij bekleden enkele religieuze paneeltjes, maar ook een aantal geraffineerde portretten (soms in een religieuze setting) een belangrijke plaats. Toch vond hij ook nog tijd voor allerlei diplomatieke en decoratieve opdrachten voor zijn broodheer, Filips de Goede. In 1864 werd in Maaseik op de schitterende markt een indrukwekkend standbeeld van de twee broers onthuld.
De familie van Eyck heeft wellicht nog een telg: Barthélemy d'Eyck (+1470), in dienst van hertog René d'Anjou. Hij realiseerde vernieuwende boekverluchtingen, en ook enkele panelen met Eyckiaanse invloeden.