Lezing: “De Noormannnen; troefkaarten of valsspelers?”

28-03-2022 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
28-03-2022 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door Dr. Jan Vaes

Beschrijving

Noormannen is een verzamelnaam voor Germaanse volkeren die vanuit Scandinavië een diepgaande invloed uitoefenden op de vroegmiddeleeuwse continentale culturen. Zo hebben zij op het huidige Rusland hun stempel gedrukt. In kerkelijke bronnen werden ze steevast als baarlijke duivels voorgesteld. Dat komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Zo stelden zij zich bijvoorbeeld te weer tegen de Karolingische expansie en dienden zij als lijfwachten in Byzantium.

De rust die zij herhaaldelijk verstoorden, keert pas weer rond het jaar 1000 wanneer ze zich settelen in Normandië en Engeland en wanneer monniken Scandinavië gingen kerstenen. In Zuid-Italië en Sicilië wisten zij een verbluffende mengcultuur tot stand te brengen die tot de verbeelding blijft spreken.

In deze lezing komen het politieke, sociaaleconomische, religieuze en culturele leven van de Noormannen aan bod.

Over de spreker:
Jan Vaes promoveerde in 1987 met de grootste onderscheiding tot doctor in de Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis aan de K.U.Leuven en studeerde er tevens Oude Geschiedenis. Zijn hele loopbaan werkte hij aan de K.U. Leuven en haar associatie. Als assistent, later als docent.

Van 2000 tot 2016 doceerde hij geschiedenis, cultuurgeschiedenis en didactiek geschiedenis aan de lerarenopleiding van het University College Leuven Limburg. Hij is tevens sedert 15 jaar docent geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Davidsfonds Academie.
Viking aanval op Guérande, door Saint-Aubin MS
Afbeelding afkomstig van stringfixer
Vaes publiceerde wetenschappelijke boeken en artikels in tijdschriften, catalogi en bij congressen te Leuven, Kortrijk, Den Haag, Parijs, Lyon, Rome, Milaan. Over vroegchristelijke en byzantijnse architectuur, de vroegchristelijke materiële cultuur, over de schilderkunst van de barok en over neogotische en romantische kunst. In 2016 verscheen bij uitgeverij Het Davidsfonds zijn monumentale monografie over de graven van Loon. Jan Vaes is een veelgevraagd en begenadigd spreker; hij vaker te gast geweest in Thorn.

De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Geschiedkundige en Heemkundige Kring Land van Thorn, niet-leden betalen € 2,00.