Lezing: “De Belgische onafhankelijkheid en de Limburgse illusie (1830-1842)”

30-10-2017 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Maandag
30-10-2017 20:00
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door de heer Jos Henckens

Beschrijving

1830 is het jaar van de afscheiding door België van Nederland. Schijnbaar een gekend verhaal in ons collectief geheugen.
En toch ging dit met bijzonder veel wantrouwen, enig geweld, een overvloed aan partijdige propaganda en vooral ook internationaal gekonkel gepaard. In de Belgische historiografie wordt de Omwenteling romantische allures aangemeten. In Nederland is er wrok over de Belgische ontevredenheid en erger nog: ontrouw!Nederlandse troepen trekken Brussel binnen door de Poort van Namen op donderdag 23 september 1830
Afbeelding afkomstig van Wikimedia


En Limburg? De provincie kwam voort uit een amalgaam aan gebieden die pas vanaf de Franse overheersing (1794) bij elkaar werden gegoten en jawel bij elkaar wilden blijven… onder Belgische vlag! Maar ons, Limburgers, werd niets gevraagd. In 1839 werd door de Europese
grootmachten in Londen vastgelegd dat er twee Limburgen, net als twee Luxemburgen, zouden bestaan. Een grens scheidde mensen die naast elkaar woonden, zich verwant en eigen met elkaar voelden, bleven voelen, dezelfde kal hanteerden. Pas later, na de Eerste Wereldoorlog, groeide stilaan een scheiding van de geesten, die al even moeizaam na de Tweede Wereldoorlog en nu nog steeds aan het verdampen is.

Het Voorlopig Bewind van België: v.l.n.r. Gendebien, Jolly, Rogier, De Potter, Van de Weyer, de Coppin, de Mérode, Van der Linden, van der Linden d'Hooghvorst.
Afbeelding afkomstig van historiek.net


Jos Henckens is leerkracht Geschiedenis aan het Atheneum Overpelt en is o.m. voorzitter van de Pater Sangerskring In Maaseik. Hij verdiept zich in diverse thema's uit de Algemene Geschiedenis en ook met groeiende nieuwsgierigheid in het artistieke erfgoed van de Late Middeleeuwen in de Lage Landen.
1830 - Verdrag der XVIII artikelen
Afbeelding afkomstig van Geschiedenis van Belgie

1839 - Verdrag der XXIV artikelen
Afbeelding afkomstig van Geschiedenis van Belgie