Lezing:“Sjöppe, sjöppe, sjöppe. Mijnwerkers in Limburg ca. 1890 – 1970”

29-09-2015 20:15Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
29-09-2015 20:15
Zaal “Aod Thoear”, Steegputstraat 4, te Thorn
door dr. Willibrord Rutten (SHCL)

Beschrijving

De lezing wordt verzorgd door de heer dr. Willibrord Rutten (SHCL). Spreker is hoofd onderzoek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg te Maastricht. Hij studeerde sociaal-economische geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en is gepromoveerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij publiceerde in 2008 samen met Jan Peet een boek over de geschiedenis van de Oranje-Nassau Mijnen, de grootste particuliere mijnonderneming in Limburg. In het standaardwerk Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis (2012) en in Limburg kolenland (2015) publiceerde hij de hoofdstukken over het sociale leven rondom de mijn.

Lezing Wat de lezing betreft ontvingen wij van de spreker de volgende toelichting. Het jaar 2015 is uitgeroepen tot ‘jaar van de mijnen’, om de herinnering aan de Limburgse mijnwerkers levend te houden. Een groot deel van de 20ste eeuw was de Nederlandse energievoorziening in hoge mate afhankelijk van steenkool uit Limburg. Pas in de jaren 1970 kwam hieraan een einde. Tienduizenden mijnwerkers moesten toen omzien naar ander werk. De mijnbouw is van groot belang geweest voor de identiteit van de streek rondom Heerlen, Geleen en Kerkrade, maar ook in Midden-Limburg was de aantrekkingskracht van de kolenmijnen merkbaar. Iedere werkdag reden er pendelbussen (denk aan de bussen van Rulkens uit Thorn) om mijnwerkers op te
Mijnwerkers
halen in Thorn, en de regio. Thorn werd, gelet op het grote aantal mijnwerkers dat uit deze plaats afkomstig was, niet voor niets het mijnstadje op afstand genoemd. De lezing zal gaan over de aard van het werk onder- en bovengronds, de sociale verhoudingen en de cultuur in de nu verdwenen samenleving rondom de Limburgse kolenmijnen.

Het belooft een interessante avond te worden en wij verwachten dan ook een grote opkomst. Leden van de G.H.K. “Het Land van Thorn” hebben vrije toegang, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 2,--.