Gluren bij de buren ... Maarheeze

Versie door Ghkmaster (overleg | bijdragen) op 27 okt 2020 om 14:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

08-07-2014 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
08-07-2014 19:00
Kerkstraat 22, Maarheeze
Parkeersuggestie: De Smeltkroes, Kijkakkers 1, Maarheeze
Zaal De Smeltkroes is het eindpunt van de avond, aangegeven met borden vanaf de afrit van de A2.
Van daar is het ca. 10 min. wandelen naar het beginpunt: de St.-Gertrudiskerk.

Beschrijving

Aan het feit dat een deel van Maarheeze – het goed Hugten – in 1223 aan de Munsterabdij in Roermond werd geschonken hebben we uit dat jaar de eerste vermelding van kerk en dorp (‘capelle in Marnesen’) te danken. Maarheeze (Mares) was onderdeel van de heerlijkheid, later Baronie van Cranendonck. Kerkelijk vormden Maarheeze en Soerendonk nog één parochie onder het patronaat van de H. Gertrudis van Nijvel. Het kleine landbouwdorp Maarheeze lag aan de rand van het Hertogdom Brabant, nabij de grens met Gelre en het Prinsbisdom Luik. Het dorp had in de Late Middeleeuwen dan ook erg te lijden onder de Gelderse oorlogen. In het Weerter Gemeentearchief werd enkele jaren geleden een vrijgeleide van de Gelderse veldheer Maarten van Rossum voor het ‘kerspell Maris’ uit 1543 ontdekt.
Volgens een verklaring van de lokale bestuurders lag Maarheeze “op de passagen van Breda naer Cuelen oft Aken, van den Bossche naer Maestricht, Rueremonde, van Cuelen naer Antwerpen”. Deze ligging bracht enig leven in de brouwerij en zorgde voor
Hotel Hof van Holland
Afbeelding afkomstig van wikimedia
uitspanningen langs de weg, waarvan ‘Hof van Holland’ met zijn achttiende-eeuwse topgevel een relict is. In die tijd kende het dorp een redelijke teutenhandel, waarvan enige gebouwen mogelijk een getuigenis zijn. In de twintigste eeuw zou de spoorlijn Eindhoven-Weert met een station Maarheeze (1913-1938) voor verdere ontsluiting zorgen. De verplaatsing van de rijksweg dwars door het dorp kort vóór de oorlog, in 1970 ongelijkvloers gemaakt, zou Maarheeze echter in twee delen splitsen. Na de Tweede Wereldoorlog was het gemeentebestuur actief om de eenzijdige oriëntatie op de landbouw te doorbreken. Er werden (via een burgemeester op de Jaarbeurs!) industriële bedrijven naar Maarheeze gehaald zoals Philips en lichtmastenfabriek Nolte. De lokale firma Winters, teruggaand op een brouwerij uit 1797, bouwde toen haar bekende frisdrankenfabriek langs de snelweg. In de jaren na 1970 groeide het dorp explosief tot de ruim 5.200 inwoners die het vandaag telt. Gelukkig is er nog voldoende te zien en te vertellen over vroeger. Maarheeze heet u welkom!