Gluren bij de buren ... Luik (B)

Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Donderdag
19-06-2014 13:30
Place Saint Jacques 13, Luik
Parkeersuggestie: diverse betaalde parkeergarages

Beschrijving

TIEN JAAR CULTUURHISTORISCHE ZOMERPROGRAMMA’S!
Wat begon met een avondwandeling in Molenbeersel is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend programma!
Om deze mijlpaal te vieren starten we de jubileumeditie buiten onze regio, maar wel in een historisch belangrijke plaats voor onze con- treien: de St.-Jacobuskerk van Luik. Al was het maar omdat daar de ‘weduwnaar-franciscaan-graaf-Weertenaar’ Jacob II van Horne door zijn eigen zoon, prins-bisschop Johan van Horne, tot priester werd gewijd. De huidige kerk, gebouwd van 1514 tot 1534 is een prachtig staaltje flamboyante gotische architectuur. Door de glas-in-loodramen uit de 16de eeuw (waaronder afbeeldingen van de Van Horne’s), de koor- stoelen uit de 14de eeuw en een uitgebreid meubilair is dit een van de wonderen van België.
Kerkhistoricus drs. Guus Janssen zal een korte historische inleiding houden. Daarna bezoeken we enkele belangrijke plaatsen in Luik, zoals de kathedraal, de schatkamer. Bekende deskundigen zullen op verschillende plaatsen de relatie Luik met onze streken duiden.

In 2014 viert de Sacramentsprocessie een jubileum. Het is namelijk exact 750 jaar geleden dat paus Urbanus IV de Sacramentsdag in- stelde als officiële feestdag op de 10de dag na Pinksteren. Deze paus was afkomstig uit Luik, vanwaar hij het gebruik meenam en invoerde in de hele kerk in 1264. Het is dan ook niet gek dat uitgerekend in die stad dit jubileum groots gevierd zal worden.
Omstreeks 20.30 uur zal die avond de Sacramentsprocessie in Luik trekken van de St.-Maartensbasiliek naar de St.-Pauluskathedraal. Een delegatie van het Limburgs Schutterswezen zal hieraan deelnemen.