Gluren bij de buren ... Eisden (Be)

05-08-2014 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
05-08-2014 19:00
St. Barbarakerk Kastanjelaan 26, B-3630 Eisden
Parkeersuggestie: nabij de kerk is er een zeer ruime parking

Beschrijving

Eisden (B) was vroeger bezit van de abdis van Thorn. Maar hieraan zijn geen herinneringen bewaard gebleven.
We bezoeken ook niet de oude dorpskern en evenmin de mijnverzakkingen. De wandelafstand is te groot.
Ons bezoek betreft het nieuwe Eisden, de Tuinwijk, gebouwd voor het personeel van de gewezen steenkoolmijn Limburg Maas.
Op 2 augustus 1901 werden in het nabijgelegen As door André Dumont commercieel interessante steenkolenlagen ontdekt en vlak voor de Eerste Wereldoorlog verscheen ver buiten het dorp Eisden, aan de overkant van de Zuid-Willemsvaart, in het heide en bosgebied de steenkoolmijn van Eisden, toen Charbonnage Limbourg-Meuse genoemd, die in 1923 begon te produceren. Sindsdien werden ten westen van de oorspronkelijke kom een groot aantal tuinwijken (cités) aangelegd. De bevolking vertienvoudigde door immigratie, onder meer van Oost-Europese mijnwerkers. De mijn werd in 1987 gesloten. De terreinen van de steenkoolmijn werden sindsdien geherstructureerd. Een aantal voormalige mijngebouwen werd gerestaureerd en deze kregen een nieuwe bestemming, onder meer ten behoeve van recreatie en commercie.
Gebouw van de steenkoolmijn
Afbeelding afkomstig van Limburgse mijnen
Nu ligt in Eisden het belangrijkste commerciële centrum van het Limburgse Maasland. Op het vroegere mijnterrein, omgedoopt tot Leisure Valley, is in 2001 het outlet-center Maasmechelen Village verrezen. In 2013 werd de eerste fase van de Hoofdpoort naar het Nationaal Park Hoge Kempen gerealiseerd in de vorm van een klein bezoekerscentrum. In de opvolgende jaren zal deze Hoofdpoort verder worden uitgebouwd in het kader van project Terhills.
Onze wandeling laat ons kennismaken met markante gebouwen en het toppunt is zeker het Museum van de Mijnwerkerswoning.
Het museum is een tweewoonst met een volledig ingerichte mijnwerkerswoning uit 1925. Het is een pareltje. Voor de deelnemers aan “Gluren in ... Dorplein (Budel)” enkele jaren geleden zal het opzet van de Tuinwijk bekend voorkomen. Gelijk qua opzet maar anders in de uitwerking.
Ook zal het achteraf duidelijk zijn dat de Vlaamse overheid het Mijnverleden goed bewaard heeft. Er heeft geen kaalslag plaatsgehad. Hierdoor kon Eisden vorig jaar het decor zijn voor de opname van de bekroonde film “Marina” over het leven van de zanger Rocco Granata .