Gluren bij de Buren…. Roosteren

30-07-2024 19:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Dinsdag
30-07-2024 19:00
Jacobus de Meerdere, Maasheuvel 6, Roosteren
Parkeersuggestie: Markt tegenover de kerk
Afsluiting in Gemeenschapshuis Roosteren.

Beschrijving

Na een inleiding in de St. Jacobus de Meerderekerk, een waterstaatskerk, zullen de lokale gidsen vertellen over enkele karakteristieke gebouwen in de nabijheid van de Kerk en over het ontstaan van Roosteren. Roosteren (Roostere) is een kerkdorp met ongeveer 1.500 inwoners in de gemeente Echt-Susteren. De plaats is geografisch gezien de noordelijkste plaats van Zuid-Limburg , hoewel het tegenwoordig formeel gezien bij Midden-Limburg hoort.
Roosteren ligt aan de Maas, tegenover het Belgische stadje Maaseik. Aan de oostelijke zijde van het dorp aan de andere kant van het Julianakanaal ligt Oud-Roosteren. Aan de westkant de buurt Kokkelert. Roosteren is waarschijnlijk ontstaan in de 8ste eeuw als ontginning vanuit de abdij van Susteren. Roosteren is een typisch (rijk) maasdorp wat onder ander blijkt uit de 15 mooie grote Maaslandhoeves en een tweetal kastelen die hier stonden.

Jammer genoeg zijn een aantal van deze boerderijen gesloopt en binnenkort moet ook de Tramhalte wijken voor woningbouw. Deze tramhalte was een zijtak van de tram Sittard-Roermond en er stopte vijf keer per dag een tram die naar Maaseik reed.

In het pas gerenoveerde Gemeenschapshuis volgt nog een mooie interessante presentatie van markante gebouwen die de laatste 100 jaar ten prooi zijn gevallen aan de “vooruitgang” en verdwenen zijn. Tot slot wordt natuurlijk afgesloten met een kopje koffie/vlaai en eventueel een drankje.

Gluren bij de Buren in Roosteren wordt georganiseerd door de <esyview iframe="true" thumbnail="Stichting Tristan Foundation">https://www.tristan-foundation.com/</esyview> in samenwerking met de Gemeente Echt-Susteren.