Filmvoorstelling “De Meisberg. Sporen door de tijd"

02-05-2012 20:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Woensdag
02-05-2012 20:00
Zaal D'n Ingel, Thorn
Filmvoorstelling "De Meisberg. Sporen door de tijd"

Beschrijving

Op uitnodiging van de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” zal documentairemaker Peter Crins op woensdag 2 mei a.s., aanvang 20.00 uur, in Zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20, in Thorn, een try-out vertonen van de door hem vervaardigde film “De Meisberg. Sporen door de tijd”.
Peter Crins (60), wonend in Leveroy, is met 330 uur filmmateriaal aan interviews met veel oude en stokoude inwoners van Midden-Limburg gedurende de afgelopen twintig jaar, bijna toe aan de afronding van deze bijzondere documentaire. Hoeve “De Meisberg” in Hunsel, de boerderij waar zijn moeder en opa opgroeiden, dient als kapstok voor een breed verhaal over het boerenleven en het leven van alledag in Midden-Limburg in de achter ons liggende honderd jaar en ook nog daarvoor. De informatie die tijdens de vertoning van de film tot ons komt, is afkomstig van mensen die het zelf hebben meegemaakt. Peter Crins trok hierbij voor zijn gesprekken naar mensen, bij voorkeur 90-plussers, in o.a. Leveroy, Nederweert, Weert, Swartbroek, Ell, Hunsel, Heythuysen, Grathem, Ittervoort, Neeritter, Thorn, Neer, Roggel, Roermond en de grensstreek in België, om “oude sporen op film vast te leggen”, zoals hij dat noemt. Verhalen uit de overlevering, die niet alleen historische gebeurtenissen inkleuren, maar die ook een tijdsbeeld geven. Tot de geïnterviewden behoorde o.a. de onlangs overleden Thieu Jonckers uit Nederweert, die de gezegende leeftijd van 106 jaar bereikte en verbazingwekkend veel gedetailleerde zaken uit zijn eigen verleden wist te vertellen, maar ook nog via overlevering tot hem gekomen feiten uit de periode daarvoor.
Deze productie is niet het eerste proefstuk van Peter Crins. Samen met Peter Hermans uit Leveroy maakte hij namelijk reeds eerder een drietal documentaires over onder andere Leveroy tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongste productie is een schepping van hem alleen.
Op 4 maart j.l. vond in Stramproy reeds de eerste try-out vertoning van de documentaire plaats, die bijgewoond werd door niet minder dan 185 zeer enthousiaste bezoekers. Ook in Thorn wordt een grote opkomst verwacht. Zorgt u er daarom voor dat u op tijd aanwezig bent. Gelet op de kosten die verbonden zijn aan het maken van een dergelijke productie, moeten wij een entreeprijs vragen van € 5,-- per persoon. Voor hetgeen u geboden krijgt is het die prijs echter dubbel en dik waard.

De Meisberg