25 Jaar Open Monumentendagen

Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
10-09-2011 10:00
t/m
Zondag
11-09-2011 17:00
diverse lokaties Weert
Dit jaar is het de 25e keer dat u de Open Monumentendagen kunt bezoeken. In dit jubileumjaar ligt het accent op hergebruik van monumenten.

Beschrijving

Dit jaar is het de 25e keer dat u de Open Monumentendagen kunt bezoeken. In dit jubileumjaar ligt het accent op hergebruik van monumenten. In Weert is de herbestemming van de Fatimakerk en het recreatiecomplex de Lichtenberg actueel. Op deze lo caties, beide ontworpen door de Weerter architect Pierre Wee gels, zijn diverse activiteiten.
Fatimakerk : Het zonnewonder te Fatima door Charles Eyck
Afbeelding afkomstig van Marian van Zon
De Fatimakerk aan de Coenraad Abelsstraat 31A is een waaiervormige zaalkerk. Dit gemeentelijke monument herbergt uitzonderlijke kunstschatten. In het grote westraam verbeeldde Charles Eyck het zonnewonder bij de verschijning van Maria in Fatima.
De muur van het ronde koor is bedekt met het grootste
mozaïek van Nederland: meer dan 250 m2 de kunstenaar Hugo Brouwer. Zeer uitzonderlijk: op 11 september vertelt Clara Brouwer over het grote mozaïek en de kunstenaar Hugo Brouwer: haar vader! Aansluitend kunt u een korte architectuurwandeling door de wijk Fatima maken.
De Lichtenberg omvat een openluchttheater, kapel, tennisbanenen diverse bijgebouwen in een groene setting. Het complex biedt vele mogelijkheden voor herbestemming. In het Kunstcentrum, het voormalig sanitairgebouw van het theater, exposeren dit weekend diverse kunstenaars. In de nabijgelegen Boostengymzalen van het voormalig Bisschoppelijk College zijn werken te zien van Rob Kars en Renier Vaessen. Ook de Mariakapel is opengesteld.
In de Tiendschuur staat de overzichtstentoonstelling over het werk van Weerter architect Piet Coenders opgesteld.
gemeente Weert of www.openmonumentendag.nl