De kat van huis en de duivel op het kussen, graaf Filips de Montmorency en zijn powervrouwen

22-08-2024 14:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Donderdag
22-08-2024 14:00
Brouwershuis, Kerkplein 112, Bocholt
Parkeersuggestie: Kerkplein of parkeerplaats MathijspleinBocholt. Entree gratis.

Beschrijving

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’. En ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel’. Die twee oude gezegden beschrijven eigenlijk precies het huwelijk van Filips de Montmorency, de laatste graaf van Horne (1524-1568) en zijn echtgenote Walburgis van Nieuwenaer. Filips was heer van Weert, Nederweert, Wessem, Kortessem en Bocholt, en erevoogd van het Land van Thorn. In 1568 werd hij in Brussel geëxecuteerd op last van Alva.Anna Walburgis van Nieuwenaer (1522-1600) Filips de Montmorency (1524-1568)

Graaf Filips had grote moeite om zich staande houden op het politieke toneel en tegen de koning van Spanje. Maar ook aan het thuisfront, op het grafelijk kasteel in Weert, had hij het nodige te stellen. Als katholieke dienaar van de koning deelde hij het bed met zijn calvinistische echtgenote Walburgis, en het huishouden met zijn Lutherse moeder, Anna van Egmond. Zelf was hij veel van huis en dan hadden de beide dames in Weert vrij spel.
Het is deze zomer 500 jaar geleden dat Filips het levenslicht zag en dat is de aanleiding voor het symposium: ‘De kat van huis en de duivel op het kussen, Graaf Filips de Montmorency en zijn powervrouwen’

Diverse Nederlandse en Vlaamse onderzoekers presenteren de jongste resultaten van hun onderzoek naar het grafelijke echtpaar. Wat was hun invloed op de bevolking. Met ook veel aandacht voor de belangrijke maar onderbelichte rol van Walburgis van Nieuwenaer en haar schoonmoeder Anna van Egmond, de twee powervrouwen in huize van Horne.

De inleiders zijn Alfons Bruekers, Wim Cuppens, Anneleen Gabriëls, Mart Graef en Lennart Willems.