Excursie naar Brielle en bezoek tentoonstelling "De weg naar Van Eyck"

19-01-2013 08:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
19-01-2013 08:00
Zaal D'n Ingel, Thorn
Excursie naar Brielle en tentoonstelling Boijmans Van Beuningen

Beschrijving

a. Brielle
Brielle, vroeger Den Briel, is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland, gelegen op het voormalige eiland Voorne. De stad zelf telt circa 12.160 inwoners; met de inwoners van de dorpen die deel uitmaken van de gemeente komen we op een aantal van 16.104.
In de middeleeuwen was Brielle de vijfde stad van het gewest Holland. Het is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Bloys van Treslong. De inname van Brielle wordt algemeen gezien als het eigenlijke begin van de opstand tegen het Spaanse bewind dat onder leiding stond van Filips II. Tijdens de gebeurtenissen in 1572 doodden de protestantse Watergeuzen negentien katholieke geestelijken uit het veroverde Gorinchem, de heilige Martelaren van Gorcum. Daaronder twee minderbroeders uit Weert. Sindsdien is Brielle ook een bedevaartsoord voor met name Nederlandse katholieken.
De stad heeft nog steeds haar oude stadswallen, gebouwd volgens het Oudnederlands vestingstelsel. De vestinggordel van Brielle heeft negen bastions en vijf ravelijnen en is gerestaureerd tussen 1972 en 1975. Sinds 1713 is er weinig aan de vesting veranderd, waardoor de verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren.
Van de vele monumenten (bijna 400 rijksmonumenten) die de stad kent, zijn te noemen:
- de Grote of Sint-Catharijnekerk, waarvan de bouw begon in 1417, maar die nooit is voltooid. Brielle is van verre herkenbaar aan de 57 meter hoge, stompe toren van deze kerk. Na 1572 kwam deze parochiekerk in
De Sint-Catharijnekerk, Brielle protestantse handen;
- de Bedevaartskerk uit 1932, een forse bedevaartskapel met aangrenzende overdekte omgang, het rooms-katholieke heiligdom van de Martelaren van Gorcum. Ze is gebouwd ter plaatse van de turfschuur waar in 1572 17 priesters en 2 lekenbroeders werden opgehangen en gedood omwille van hun geloof;
- de katholieke kerk Martelaren van Gorcum uit 1830 aan de Nobelstraat, een eenbeukige neoclassistische kerk;
- de kapel van het Sint-Jacobsgasthuis uit 1652, een zaalkerk met 5/8 gesloten koor en een slanke ingebouwde toren. Nadat ze in 1970 buiten gebruik was geraakt is er tenslotte een huisartsenpraktijk in gevestigd;
- de Begijnhofkapel aan de Coppelstockstraat, een 15de-eeuws gebouw, oorspronkelijk een onderdeel van een begijnhof. Na 1572 verloor de kapel haar vroegere doel en heeft ze verschillende andere functies gehad, zoals maalderij. In 2009 is begonnen met een grootscheepse restauratie;
- de Sjoel Brielle, een synagoge uit 1871. De sjoel was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer als zodanig in gebruik. In 2005 werd de geheel gerestaureerde synagoge heropend. Thans is het een plaats voor ontmoeting en cultuur;.
- het Arsenaal, een gebouw dat dateert uit 1708, waarin nu de openbare bibliotheek van Brielle gevestigd is;
- het stadhuis, een opvallend gebouw aan de Markt, nu een museum;
- de oude stadsgevangenis, waarin nu het Historisch Museum Den Briel “Maarten Harpertsz. Tromp gevestigd is;
- het opvallend grote aantal gevelstenen in Brielle.
Plaatselijke gidsen zullen ons tijdens onze rondwandeling
door Brielle, die voorzien is van 11.15 uur tot 12.45 uur, begeleiden en ons informeren over al het mooie dat er te zien is.

b. De tentoonstelling “De weg naar Van Eyck” in het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam
Deze tentoonstelling belicht hoe en door wie Jan van Eyck (Maaseik ca 1390 – Brugge 1441) werd geïnspireerd om te komen tot zijn revolutionaire en realistische stijl, zoals in zijn meesterwerk het “Lam Gods” uit 1432. Jan van Eyck bood met visionaire artistieke inzichten zijn tijdgenoten een blik in het paradijs. De uiterst kostbare eeuwenoude fragiele werken die u op de tentoonstelling kunt bewonderen, komen vanuit heel Europa en de Verenigde Staten. Drie gidsen zullen ons van 15.45 uur tot 16.45 uur begeleiden en informeren.

Onbekend 600 jaar oud drieluik
Informatie afkomstig van Art Listings
Overzicht van het programma:
07.30 uur: Vertrek in Weert vanaf het St.-Jozefskerkplein (kerk Keent).
07.40 uur: Vertrek in Ell vanaf de parochiekerk aan de Niesstraat. (Auto’s kunnen geparkeerd worden op het tegenover de kerk gelegen Scheijmansplein)
08.00 uur: Vertrek in Thorn bij zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20.
10.30 uur: Aankomst in Brielle, alwaar u in een plaatselijke brasserie een kop koffie met gebak wordt aangeboden en gelegenheid is voor een sanitaire pauze.
11.15 uur: Rondleiding door de vestingstad onder leiding van plaatselijke gidsen.
12.45 uur: Einde van de rondleiding en mogelijkheid tot versterking van de inwendige mens. In de stad zijn hiervoor voldoende eetgelegenheden.
14.00 uur: Vertrek naar Rotterdam, Museum Boymans van Beuningen.
14.45 uur – 15.35 uur: Mogelijkheid tot bezoek op eigen gelegenheid van de exposities in het museum.
15.35 uur: Verzamelen bij de tentoonstelling “De weg naar Van Eyck”.
15.45 uur: Rondleiding op de tentoonstelling “De weg naar Van Eyck” door drie gidsen
16.45 uur: Einde rondleiding en mogelijkheid om nog even op eigen gelegenheid rond te kijken. Het museum sluit om 17.00 uur.
17.15 uur: Vertrek vanuit Rotterdam naar Thorn, Ell en Weert, waar we respectievelijk om circa 19.00 uur, 19.15 uur en 19.30 uur verwachten te arriveren.
Deelnamekosten en aanmelding voor deelname
Als deelnemersbijdrage wordt een bedrag van € 45,-- gevraagd van de leden van de G.H.K “Het Land van Thorn”en de leden van “Aldenborgh”, Weert. Voor niet-leden geldt een bijdrage van € 50,-- In dit bedrag zijn begrepen de buskosten, de kosten van de koffie en gebak in Brielle, de kosten van de gidsen van de rondwandeling in Brielle, de entreekosten van Museum Boymans van Beuningen, de kosten van de gidsen bij de tentoonstelling “De weg naar Van Eyck” en de fooi voor de buschauffeur. De overige kosten zijn voor eigen rekening. De deelnemers die beschikken over een museumjaarkaart worden verzocht om deze mee te brengen
De aanmelding voor deelname aan de excursie dient te geschieden op één adres en wel bij de secretaris van de G.H.K. “Het Land van Thorn” t.w. Peter Roost, Daalakkerstraat 38, 6014 BE Ittervoort, tel. 0475-565132. Schriftelijk kan ook via emailadres: peter.roost@kpnmail.nl. In dit verband moeten wij opmerken dat wij vanwege beperkingen in het museum Boymans van Beuningen bij het bezoek van de tentoonstelling “De weg naar Van Eyck” het aantal deelnemers op 50 moeten stellen, en wel 25 van de G.H.K. “Het Land van Thorn” en 25 van “De Aldenborgh”.
De verschuldigde deelnemersbijdrage dient bij aanmelding gelijktijdig voldaan te worden door overschrijving op bankrekening 1510 19 266 ten name van Geschied- en Heemkundige Kring “Het land van Thorn”,
Maasbracht, onder vermelding van het aantal personen en de aantekening “Brielle + opstapplaats”. Voor onze Belgische leden met introducés of overige geïnteresseerden staat de bankrekening bij de KBC ter beschikking, t.w. nummer 735-2141978-12 ten name van de G.H.K. “Het Land van Thorn”, te Ittervoort.
I.v.m. de nakoming van gemaakte afspraken met de VVV Brielle en het museum Boymans van Beuningen verzoeken wij u ervoor te zorgen dat uw aanmelding uiterlijk 10 januari a.s. is gebeurd. De excursie kan overigens alleen doorgaan bij voldoende deelname. Voorts geldt bij overboeking VOL=VOL. Met inachtneming van het hierboven gestelde over het aantal deelnemers hanteren we bij overboeking de volgorde van aanmelding.
Mededeling van organisatorische aard.
Indien personen na aanmelding/betaling om de een of andere reden alsnog moeten afzien van deelname en de organisatie heeft geen deelnemers op de wachtlijst staan, dan dient degene die moet afhaken zelf voor een remplaçant te zorgen. Teruggave van de deelnemersbijdrage is niet van toepassing.
Deze excursie is voorbereid door Peter Roost en Jan Custers, bestuursleden van de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn”. Voor meer informatie kunt u terecht bij Peter Roost. (Zie telefoonnummer hierboven.)
Wij hopen dat de weergoden ons tijdens deze excursie gunstig gezind zijn en wensen u graag nu reeds een mooie en geslaagde dag toe.


Externe Links