Najaarsexcursie naar Hanzestad Deventer en Paleis Het Loo te Apeldoorn

17-09-2011 08:00Terug naar Geschied- en heemkundige kring "Het Land van Thorn"Zaterdag
17-09-2011 08:00
Zaal D'n Ingel, Thorn
Najaarsexcursie naar Hanzestad Deventer en Paleis Het Loo te Apeldoorn

Beschrijving

Hierbij nodigen wij u uit tot deelname aan onze najaarsexcursie op zaterdag 17 september a.s. Doel van onze reis is de Hanzestad Deventer en Paleis Het Loo te Apeldoorn. In de folder “Cultuurhistorische Zomer 2011” is deze excursie reeds aangekondigd met naast Deventer kasteel Doornenburg als reisdoel. Helaas is kasteel Doornenburg op 17 september geheel afgehuurd i.v.m. een bruiloft en kunnen wij daar niet terecht. Met het koninklijk bezoek aan Thorn en Weert op 30 april j.l. nog in het achterhoofd menen wij in Paleis Het Loo een goed alternatief hiervoor gevonden te hebben.
Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in de 9de-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. Waarschijnlijk eind 13de eeuw sloot Deventer zich als havenstad aan bij de Hanze. Dit was een vanuit Noord-Duitsland ontstaan verbond van steden die onderling handelsovereenkomsten sloten. Vanaf de 14de eeuw groeide Deventer uit tot een belangrijk centrum van geestelijke (her)vorming. Geert Grote, in 1340 in Deventer geboren als telg uit een rijke handelsfamilie, is in dat verband een grote naam. Hij stichtte de (leken)gemeenschappen van de broeders en zusters des gemenen levens, en is daarmee de grondlegger van de nog steeds bestaande beweging van de Moderne devotie.
Na aankomst in Deventer steken wij met een veerpontje de rivier de
IJssel over waarbij we vanaf de boot een prachtig zicht zullen hebben op het oude stadsgedeelte van Deventer. Na een korte wandeling bereiken we de restanten van de Mariakerk op de Nieuwe Markt no. 35. De Mariakerk was tegen de Grote Kerk aangebouwd en wordt voor het eerst in 1334 genoemd als zijnde afgebrand. Al in 1591 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. In 1612 werden de noorderzijbeuk en de kap van het middenschip afgebroken. Het resterende gedeelte werd in 1647 in gebruik genomen als arsenaal. In 1955 werd dit weer door het Ministerie van Defensie aan de gemeente Deventer overgedragen. Nu wordt de voormalige Mariakerk gebruikt voor ontvangst van groepen. In deze voormalige kerk krijgt u 2 kopjes koffie of thee geserveerd met diverse soorten Deventer koek. Reeds meer dan 400 jaar geniet de stad internationale faam vanwege de hoge kwaliteit van deze kruidenkoek. Ook is hier gelegenheid om u te verfrissen en gebruik te maken van de toiletten.
Om 11.30 uur halen stadsgidsen ons op bij de Mariakerk voor een 1 ½ uur durende rondleiding door het historische stadscentrum. Het Noorderbergkwartier, met het plein, het Grote kerkhof en monumenten als het Stadhuiscomplex, de Grote of Lebuïnuskerk, het Buiskensklooster en het oudste stenen huis van Nederland. Het is een burgerhuis dat dateert uit het jaar 1300 en nog in redelijke staat
verkeert. Vervolgens wandelen we naar het Bergkwartier. Dit is het oude handelshart van de stad met de Bergkerk, prachtige koopmanswoningen, een middeleeuws stratenpatroon en stadsplein de Brink met het Waaggebouw. Hier eindigt onze stadswandeling om 13.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 uur kunt u op eigen gelegenheid en kosten de inwendige mens versterken in een van de restaurantjes rondom de Brink of een kort bezoekje brengen aan het Historisch Museum dat gevestigd is naast het VVV-kantoor in het Waaggebouw. Om 14.00 uur verlaten we Deventer en na een korte rit bereiken we rond 14.30 uur Paleis Het Loo met zijn schitterende tuinen, gelegen aan de rand van Apeldoorn bij de gelijknamige wijk Het Loo. Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975 en werd voor het laatst bewoond door prinses Margriet. Na de ingrijpende restauratie van het paleis van 1977 tot 1984, werd het complex in 1984 ingericht als museum. Bij de bezichtiging hiervan krijgt men een indruk hoe de opeenvolgende Oranjes in dit paleis leefden. Om 15.00 uur zullen gidsen ons tijdens een “Royal Tour” van ca. 60 minuten langs koninklijke “hotspots” leiden, waarbij kleurrijke foto’s de koninklijke gebeurtenissen in herinnering zullen brengen. Na deze “Royal Tour” kunt u de pracht en de praal van het paleis en de tuinen nog eens op uw gemak bekijken of genieten van een drankje o.d. in het restaurant.

Overzicht van het programma
07.30 uur Vertrek in Weert vanaf het St.-Jozefskerkplein (kerk Keent).
08.00 uur Vertrek in Thorn bij zaal “D’n Ingel”, Schoolstraat 20.
10.15 uur Aankomst in Deventer bij parkeerplaats “De Worp” nabij het IJsselhotel.
10.15-10.30 uur Oversteek van de IJssel met het veer met een prachtig gezicht op Deventer. Korte wandeling naar de Mariakerk op de Nieuwe Markt no. 35.
10.30 uur Aankomst bij de Mariakerk, alwaar u 2 kopjes koffie of thee met diverse soorten Deventerkoek worden aangeboden en gelegenheid is voor een sanitaire pauze.
11.30-13.00 uur Stadswandeling o.l.v. gidsen vanaf de Mariakerk door het historische stadscentrum. De wandeling eindigt voor de ingang van “de Waag”op de Brink.
13.00-14.00 uur Versterken van de inwendige mens. Rondom de Brink zijn hiervoor voldoende eetgelegenheden. Mogelijk nog korte wandeling op eigen gelegenheid of een bezoekje aan het Historisch Museum.

Paleis het Loo
Afbeelding afkomstig van HTG services

14.00-14.05 uur Op eigen gelegenheid wandelen we naar de busparkeerplaats “Bokkingshang”, alwaar de bus staat geparkeerd.
14.05 uur Vertrek bus naar Apeldoorn.
14.30 uur Aankomst Paleis Het Loo, waar we gezamenlijk naar de kassa gaan. Daar worden de entreebewijzen uitgereikt en worden de groepen geformeerd voor de rondleiding “Royal tour”.
15.00-16.00 uur “Royal”tour onder leiding van gidsen.
16.00-17.00 uur Mogelijkheid om op eigen gelegenheid het paleis met zijn tuinen te bezichtigen of een drankje te nuttigen. Er wordt op gewezen dat het paleis om 17.00 uur zijn poorten sluit.
17.00 uur Terug naar de bus op de parkeerplaats.
17.15 uur Vertrek naar Thorn en Weert, waar we respectievelijk om circa 19.30 uur en 20.00 uur verwachten te arriveren.

Als deelnemersbijdrage wordt een bedrag van € 42,50 gevraagd van de leden van de G.H.K “Het Land van Thorn”en de leden van “Aldenborgh”, Weert. Voor niet-leden geldt een een bijdrage van € 47,50 In dit bedrag zijn begrepen de buskosten, de kosten van het veer, de kosten van de koffie / thee en de Deventerkoek in de Mariakerk, de kosten van de gidsen van de stadswandeling in Deventer, de entreeprijs van het Paleis Het Loo, de kosten van de gidsen van de “Royal Tour” en de fooi voor de buschauffeur. De overige kosten zijn voor eigen rekening.
De aanmelding voor deelname aan de excursie dient te geschieden op één adres en wel bij de secretaris van de G.H.K. “Het Land van Thorn” t.w. Peter Roost, Daalakkerstraat 38, 6014 BE Ittervoort, tel. 0475-565132 of (op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 uur en 16.30 uur) 0475-399760. Schriftelijk kan ook via emailadres: Roost.jpg.
De verschuldigde deelnemersbijdrage dient bij aanmelding gelijktijdig voldaan te worden door overschrijving op bankrekening 1510 19 266 ten name van Geschied- en Heemkundige Kring “Het land van Thorn”, Maasbracht, onder vermelding van het aantal personen en de aantekening “Deventer, 17 september 2011”. Voor onze Belgische leden met introducés of overige geïnteresseerden staat de bankrekening bij de KBC ter beschikking, t.w. nummer 735-2141978-12 ten name van de G.H.K. “Het Land van Thorn”, te Ittervoort. I.v.m. de nakoming van gemaakte afspraken met de organisaties die ons in Deventer en Paleis Het Loo ontvangen, verzoeken wij u ervoor te zorgen dat uw aanmelding uiterlijk 31 augustus a.s. is gebeurd. De excursie kan overigens alleen doorgaan bij voldoende deelname. Voorts geldt bij overboeking VOL=VOL. Bij overboeking hanteren we volgorde van aanmelding. Mededeling van organisatorische aard Indien personen na aanmelding/betaling om de een of andere reden alsnog moeten afzien van deelname en de organisatie heeft geen deelnemers op de wachtlijst staan, dan dient degene die moet afhaken zelf voor een remplaçant te zorgen. Teruggave van de deelnemersbijdrage is niet van toepassing.
Deze excursie is voorbereid door Leo Peeters en Thieu Wieërs, bestuursleden van de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn”.
Wij hopen dat velen van u in de gelegenheid zijn deel te nemen aan deze excursie en wensen u graag nu reeds een mooie en geslaagde dag toe.